Архиерейска вечерня с Богородичен акатист, ІV статия бе отслужена в храм „Успение Богородично”- кв. Устово

Архиерейска вечерня с Богородичен акатист, ІV статия  бе отслужена в храм „Успение Богородично”- кв. Устово

В храм „Успение Богородично”- кв. Устово, на 24 март, бе отслужена архиерейска вечерня.пред празника Благовещение и бе прочетена четвъртата статия от Богородичния акатист. „Радвай се, Невесто неневестна!” Възхваляващият Божията майка припев прозвуча и в петък на четвъртата седмица на Великия пост. Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. В съслужение с него взеха участие секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, енорийският свещеник Димитър Одаджиев, иконом Димитър Куцев, протойерей Иван Марински.и свещеник Васил Маджаров.

Множество християни се събраха и тази вечер за съборна възхвала на Пресвета Богородица.В центъра на храма беше поставена украсена иконата на Божията майка, която засилваше чувството у молещите се за доловимо Богородично присъствие.Вечерното последование и възхвалните песнопения бяха изпълнени вдъхновено от духовници, певци и хористи. А вярващите заедно с певците благоговейно отпяваха припевите:”Радвай се, Невесто неневестна!”и „Аллилуиа!”

Към богомолците в края на вечернята с възхвално слово за св. Богородица се обърна епископ Висарион.Той каза:” Пресвета Богородица е „Покров за света”, по-широк от най-големия облак. Тя покрива и защитава вярващите със своето милосърдно застъпничество от всички беди и напасти. Владиката призова да й благодарим вседушевно за нейния неоценим принос за нашето спасение и да я помолим от сърце с думите:”Богоблажена, която си родила Благодетеля, Подателя на благата, излей върху всички богатство от благодеяния.”

След като поздрави присъстващите, епископ Висарион пожела леки и спасителни пости и преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе