Архиерейска вечерня и Опело на Божията Майка в храм „Успение Богородично” в село Широка лъка

Архиерейска вечерня и Опело на Божията Майка в храм „Успение Богородично” в  село Широка лъка

Благодатните дни на Богородичния пост подготвиха сърцата на боголюбивите християни за празника Успение на нашата небесна Майка и Всецарица,Пресвета Богородица.В нейна прослава, на 14 август от 18 часа, бяха отслужени Архиерейска вечерня и последованието Опело в храм „Успение Богородично” – с. Широка лъка. Празникът на храма, на енорията и на селото бе уважен от Негово Преосвещенство Смолянския епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Той възглави богослужението, в което участваха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, свещеноиконом Фотий Паунов от храм „Св. Николай Чудотворец” – Пловдив и предстоятелят на храма, протойерей Иван Марински.

Вечернята уважиха кметът на Община Смолян г-н Николай Мелемов, областният управител г-н Захари Сираков,секретарят на , Областната управа г-н Георги Кисьов, председателят на Общинския съвет г-н Ангел Безергянов, майор Владимир Сариев, началник на щаба на 101-ви алпийски полк, главен комисар Георги Качаков от Районно управление на МВР - Смолян, кметът на селището Васил Седянков, Стоянка Тенова, директор на НУФИ, общественици.

Събрани около Богородичната плащаница, светото Евангелие и светия кръст, подобно на светите апостоли край одъра на Божията Майка, певци, духовенство и верни християни отпяха трите статии от последованието на Опело. Боговдъхновените текстове изпълниха сърцата на миряните с умиление и радост, че на Небесата имат най-голяма Закрилница и Застъпница. От момента на нейното заспиване, тя е до тях, влиза в домовете им, проявява милосърдие и помощ.

.`След края на опелото, духовниците понесоха на ръце Богородичната плащаница и съпроводени от траурния камбанен звън, всички се отправиха на лития около храма и до центъра на селото.По този начин те изобразиха погребението й в Гетсимания, където е положена от светите апостоли. Завръщайки се в храма, всеки преклони глава пред Светата Дева и отново се помоли за нейното бързо застъпничество. В края на литургията епископ Висарион се обърна към богомолците с вдъхновено пастирско слово: „ Днес е предпразненство на Успение Богородично, Светата Църква издига пред нас образа на Пресвета Богородица, който е образ на най-чистия, нравствен и свят живот в Христа на Земята. .Богомислие, молитва, благочестие, смирение, кротост, труд, добродетелност са нейните украшения и в Йерусалимския храм, и в дома на праведния Йосиф, и през време на земния живот на Господа Иисуса Христа и след Неговото възкресение и възнесение”, подчерта владиката. Той призова да молим нашата помощница и застъпница да ни помага благодатно, за да живеем целомъдрено, праведно и благочестиво и да наследим вечния живот. След което архиереят преподаде на всички архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА

vasko

goho

obl

Вирни се горе