Архиерейска света Литургия в храм „ Св. св. апостоли Петър и Павел” в смолянското село Соколовци

Архиерейска света Литургия в храм „ Св. св. апостоли Петър и Павел” в смолянското село Соколовци

В чест на празника на великите апостоли и учители Петър и Павел, Смоленски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия оглави светата Литургия в храм.”Св. св. апостоли Петър и Павел”в с. Соколовци.В богослужбата участваха иконом Запрян Шиков, секретар на архиерейско наместничество Смолян, отец Николай Рангелов, предстоятел на храма, йеромонах Евтимий от манастира „Св. Троица”- Кръстова гора и иконом Димитър Куцев.

sokolovci

От рано сутринта верни християни прииждаха в църквата, празнично облечени и в богомолно настроение. Всеки бързаше да запали свещичка пред иконата на почитаните Светци и да измоли здраве и благополучие за семействата им. Храмовото пространство се озвучи от литургичните песнопения, които изпълниха душите на богомолците с радост и надежда. А тези, които спазиха Петровите пости и се изповядаха, получиха Свето причастие.

hora

На духовното тържество присъстваха кметският наместник на с. Соколовци Катя Люнчева, кметът на с. Момчиловци Сийка Суркова и кметът на с. Широка лъка Васил Седянков.

В края на св. Литургия епископ Висарион се обърна към миряните с празнично слово, в което припомни житейския път на „първовърховните първопрестолници и вселенски учители.”По думите му днес Светата църква изправя пред нашия взор два святи образа, на които да подражаваме. И посочи посланието на апостол Павел – „Бъдете мои подражатели, както съм и аз на Христос”. Храмовият празник завърши с петохлебие, тържествено многолетствие и архиерейски благослов.За всички беше приготвено празнично ястие.

sok

Вирни се горе