Архиерейска света Литургия отслужи епископ Висарион на Нова Година, Обрезание Господне в храм „Св. вмчца Неделя” – кв. Райково

Архиерейска света Литургия   отслужи епископ Висарион  на Нова Година, Обрезание Господне в храм „Св. вмчца Неделя” – кв. Райково

На 1 януари Православната Църква отбелязва Господския празник Обрезание Господне. Всъщност този празник може да се нарече и старозаветното кръщене. На осмия ден от рождението Си Спасителят е доведен в храма от Света Богородица и Свети Йосиф, за да бъде посветен на Бога. Дадено му е името Иисус. Обрязан е по еврейския обичай. Това е било нужно, за да се изпълни Законът и да се свидетелства, че Господ действително е станал Човек.

.По повод празника, Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия възглави архиерейска света Литургия в храма „Св.вмчца Неделя”в смолянския квартал Райково. В богослужението участваха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник на храма, и иконом Димитър Куцев.

Много миряни уважиха празника и дойдоха, за да съучастват молитвено в службата, а и да направят равносметка за християнската си отговорност и за необходимостта от обновление на душите си. Изпълнени с вяра в сърцата си, със смирение и любов, отправяха молитви към Всеподателя Бог. Литургичните песнопения ги въодушевиха и всички заедно, с едно сърце и уста изрекоха Символа на нашата вяра и Господнята молитва „Отче наш”.

В края на литургията епископ Висарион произнесе пастирско слово, в което акцентира върху смисъла на днешния празник Обрезание Господне:...”Като пътници на земята ние се нуждаем от пътеводител, от водач, който знае трудностите, и може да ни води, предпазва, помага и спасява от изкушенията на злото.

И ето, Светата Църква, празнувайки днес Обрезание Господне, ни посочва този Водач-Спасител.” Архиереят се обърна към присъстващите с думите:”Братя и сестри, Господ Иисус Христос е нашият Учител и Спасител. И продължи: „Днес Светата Църква чества и знаменития и дивен светител и вселенски църковен учител, Свети Василий, архиепископ на Кесария Кападокийска. За него се знае, че е живял честно и почтено изцяло предан на Бога.”

Владиката честити празника и преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

vladika

Вирни се горе