Архиерейска света Литургия на празника на св. Григорий Палама в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково

Архиерейска света Литургия на празника на св. Григорий Палама в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково

Във втората Неделя на Великия пост / 12-и март/ Православната Църква празнува паметта на св. Григорий Палама, който утвърдил учението на исихазма. Учение, което означава мир, покой, тишина – благо безмълвие, съпроводено с непрестанна вътрешна молитва. По този повод Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия възглави св. Божествена Литургия в храм „Св.вмчца Неделя” – кв. Райково. С владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и иконом Димитър Куцев.

В неделния ден, камбанният звън призова енориаши и гости на квартала на празничната служба.Миряните с благоговение се преклониха пред светеца, показал духовна сила в подвига на безмълвието. Възхвалните литургични песнопения изпълниха църковни певци и хористи, и всички заедно изповядаха Символа на нашата спасителна вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш”.Мнозина пристъпиха към Светите Христови Тайни, след пост, молитва и изповед.

В края на службата епископ Висарион се обърна към народа с вдъхновено пастирско слово, в което предаде накратко жизнения път на св. Григорий Палама.Той акцентира върху смисъла на мълчанието, като каза, че „ човек може да мълчи и в същото време да се предава на греховни мисли, на гняв, завист или горделивост.Благото безмълвие е вътрешно състояние на духа, молитвено призоваване на Благодатта на Господ Иисус Христос.”Архиереят призова в дните на Великия пост „ да се постараем да спрем изтичането от устата ни на горчивата вода от празни и зли думи, да ни изпрати Господ сладостта на благодатните молитви, на братолюбието и мира”. Също така пожела да се вслушаме в съвета на св. Григорий Палама, който ни насърчава да се стремим към съвършения живот, като обновим себе си. Така ще можем да се подготвим за приемането на бъдещите вечни блага.

Богослужбата завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков, а владиката пожела на всички леки, благодатни и спасителни пости и преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА

curk

horata

Вирни се горе