Архиерейска св. Литургия възглави епископ Висарион в храм „Св.ап. Петър и Павел” –в с. Левочево

Архиерейска св. Литургия възглави епископ Висарион в храм „Св.ап. Петър и Павел” –в с. Левочево

На 29 юни празнуваме паметта на светите славни и всехвални първоапостоли Петър и Павел. Светата Църква в тяхно лице изправя пред нашия духовен поглед два дивни образа, на които ние трябва да подражаваме, и да ги почитаме.С особена тържественост бе честван храмовият празник на църквата „Св.ап. Петър и Павел”в с. Левочево.

Божествената света Литургия възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия.Заедно с него в богослужбата взеха участие свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество,иконом Димитър Куцев и свещеник Васил Маджаров.

Благочестиви християни от селото и околностите му дойдоха в забележителния старинен храм, „гордостта на Левочево”,облечени празнично и с радост в душите. Те изразиха вълнението си от архиерейското посещение и с нескриван възторг съучастваха в светата богослужба. Миряните се помолиха на светите Божии угодници да попросят от Всеподателя помощ и закрила за тях и близките им Църковните песнопения на тържественото богослужение изпълниха псалтът Петър Христозов, който бе именник, и хористи. Мнозина се включиха в прекрасните песнопения и в храма се възцари атмосфера на силна духовна радост. Вярващите, преминали петровия пост с въздържание и молитви, пристъпиха към Тялото и Кръвта Христови и се причастиха.В богослужението съучаства и г-н Стефан Сабрутев, областен управител на Смолян.

В края на духовното апостолско тържество Преосвещеният епископ Висарион се обърна към богомолния народ със слово, в което открои най-важните и поучителните моменти от житията на първовърховните св.апостоли Петър и Павел. Той разказа за грешките и заблудите, в които са изпадали Христовите ученици, и за това как са укрепени от Божията благодат. Владиката благопожела:” Да подражаваме на свети Петър и Павел на голямото им смирение, силна и непоклатима вяра в Господ, на тяхната любов към Христа и към Църквата, на тяхната преданост на волята Божия, на тяхната готовност за всякакви жертви за Божието дело”.Той ни насърчи да полагаме усилия и по примера на светите апостоли да изграждаме нашия път към Царството небесно.

След тържественото празнично многолетствие, викарният епископ преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Десетките миряни, които бяха дошли с искрена радост и вяра да почетат светите апостоли, получиха по парченце анафора.По традиция, след духовната трапеза, за всички присъстващи имаше благословено ястие.

Сийка КЕТЕВА

cfr

Вирни се горе