Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Йоан Предтеча” – с. Петково

Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Йоан Предтеча” – с. Петково

Днес, 8 юли Православната църква почита паметта на Св.великомъченик Прокопий, който живял по времето на най-жестокия гонител на християните – Диоклетиан.Житието му разкрива драматичната вътрешна борба на възпитания в идолите Неаний и вярата му в Христа. Бог обаче и в този случай праща знамение, което да го утвърди в християнството.

Прославяйки подвига на св. вмчк Прокопий Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. Йоан Предтеча” – с. Петково. В богослужбата взеха участие секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, иконом Димитър Куцев и енорийският свещеник Николай Рангелов.

Старинният храм посрещна множество благочестиви християни, дошли на празника на светеца, чието име означава „преуспяващ”. С благоговение в сърцата, те измолиха застъпничеството му пред Божия престол, за да преуспяват в живота. Изпълнени с вяра, любов и надежда, вдъхновени от тържественото архиерейско богослужение, миряните почувстваха благодатта на св. Литургия. Празника уважиха Областният управител на Смолян, Стефан Сабрутев и кметският наместник на селото Юлиян Чиев.

В края на светата богослужба епископ Висарион произнесе вълнуващо пастирско слово, в което поясни как Божие знамение преобразява живота на Неаний. - „На път за Александрия се извила силна буря.В този момент видял във въздуха светъл кръст и чул глас да го призовава към вярата в Христа и да му казва, че чрез този знак ще побеждава враговете си. Той поръчал на златар да му направи кръста, който видял във въздуха. Но се случило нещо странно, разказа архиереят. На кръста се появили три лица с еврейски надпис: на горната част бил образът на Спасителя, а отстрани – архангелите Михаил и Гавриил. Златарят пояснил, че не могъл никак да ги изличи. Тогава Неаний разбрал, че кръстът има божествена сила, поклонил му се, целунал го и го взел да го пази у себе си.От тогава той вярвал само в Бог и в кръста, който е бил в него”.

Владиката ни напъти от сърце и душа да се помолим на този велик Божий угодник, за да ни дари здраве, мир, любов и небесно спасение.

Храмовият празник завърши с водосвет и гръмко многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков.Епископ Висарион поръси присъстващите със светена вода за здраве и благополучие, след което раздаде парченца анафора.По традиция, за подкрепа, беше раздаден благословен курбан от агнешко месо.

Сийка КЕТЕВА

petkovo

stefan

kurban

popove

Вирни се горе