Архиерейска св. Литургия на празника Свето Преображение Господне в храм „Св. вмчца Неделя”- Смолян, кв. Райково

Архиерейска св. Литургия на празника Свето Преображение Господне в храм „Св. вмчца Неделя”- Смолян, кв. Райково

Смоленски епископ Висарион възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. вмчца Неделя”- Смолян, кв. Райково, на 6 август, когато Православната църква отбелязва празника Свето Преображение Господне. На този ден, според преданието, Иисус се преобразява пред апостолите Петър, Яков и Йоан на планината Тавор, за да усили вярата им и те по-лесно да понесат страданията, които го очакват, смъртта и Възкресението му ...”И се преобрази пред тях: и лицето му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина”.

Заедно с владиката, който е викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и свещеник Димитър Куцев.

Много миряни дойдоха в храма, за да отпразнуват светлия ден, като съучастват в св. Литургия с обща молитва. Вълнуващите песнопения, изпълнени от църковни певци и хористи, украсиха службата и допринесоха за благоговейно настроение. Всички заедно, с една уста и с едно сърце изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш”.В края на св. Евхаристия епископ Висарион причасти тези миряни, които се бяха подготвили за приемане на Св. Тайни Христови през изминалия Богородичен пост.

След което владиката се обърна към присъстващите с вълнуващо пастирско слово, като поздрави сърдечно всички с големия празник и припомни славното евангелско събитие – преобразяването на Христос пред тримата апостоли. Владиката призова да се събудим духовно, за да ни осиява и нас духовна светлина - да чуваме небесна реч и да виждаме неизказани неща.

Празникът завърши с петохлебие, многолетствие и архиерейско благословение.

praznik

Вирни се горе