Архиерейска св. Литургия на празника Преображение Господне в храм „Св. Николай Чудотворец”- кв. Устово

Архиерейска св. Литургия на празника  Преображение Господне в храм „Св. Николай Чудотворец”-  кв. Устово

На 6 август Православната църква чества един от най-светлите празници - Преображение Господне. На този ден, според светото писание, Иисус показва божествения си образ и се разкрива пред най-близките си ученици Петър, Яков и Йоан, на планината Тавор. По повод празника Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия възглави Божествената св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец”- Смолян, кв. Устово. В литургично съслужение с него влязоха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, иконом Димитър Куцев , предстоятелят на храма свещеник Васил Маджаров, иподякони.

Благочестиви християни, сред които много млади семейства с деца на различни възрасти, се събраха в Божия дом, изпълнени с радост от архиерейското посещение. Съучаствайки в светото богослужение, те отправиха обща молитва към Твореца, Всеподателя Бога и одухотвориха празника с очакването на ново начало и нова надежда. Църковният певец Петър Христозов и хористи при храма украсиха литургията с красиви песнопения и създадоха благоговейна атмосфера.Всички заедно, с едни уста и с едно сърце изповядаха Символа на нашата вяра и Господнята молитва „Отче наш”.Празника уважиха кметът на Община Смолян Николай Мелемов, секретарят на Областната управа Георги Кисьов, общественици. В края на св. Евхаристия епископ Висарион причасти тези миряни, които се бяха подготвили за приемане на Св. Тайни Христови с пост, изповед и молитва.

След това владиката се обърна към присъстващите с вълнуващо пастирско слово, като поздрави сърдечно всички с големия празник и подчерта славното евангелско събитие – преобразяването на Христос пред тримата апостоли. ...”И се преобрази пред тях: и лицето му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина”.Явяването му в небесна слава цели да усили вярата на най-близките му ученици и те по-лесно да понесат страданията, които го очакват,смъртта и Възкресението му, поясни владиката.

Апостолите заспиват на планината, каза той и като се събуждат виждат Преображението и чуват Божия глас.Ние трябва да внимаваме да не ни налегне духовен сън и да останем слепи и глухи за Божествените изяви в природата, в човешката история и в личния ни живот.Нека новото начало да ни събуди духовно, за да ни осиява и нас духовна светлина - да чуваме небесна реч и да виждаме неизказани неща, призова архиереят.

На този ден по традиция се освети и първото грозде със специално молитвено песнопение.

Духовното събитие завърши с водосвет, многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков, и архиерейски благослов.

.

Сийка КЕТЕВА

guh

joro

Вирни се горе