Архиерейска св. Литургия на Неделя Кръстопоклонна в манастира „Света Троица”- Кръстова гора

 Архиерейска св. Литургия на Неделя Кръстопоклонна в манастира „Света Троица”- Кръстова гора

На 7 април, в трета неделя на Великия пост, наречена Кръстопоклонна, в манастирския храм „Св. Троица”- Кръстова гора бе отслужена архиерейска св. Литургия. В този ден Църквата тържествено почита св. Кръст Христов, който се изнася от светия олтар и се поставя в центъра на храма за поклонение на Божия народ. По повод празника Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и игумен на манастира възглави празничната св. Литургия. Богослужбата се изпълни в най-мистичното място, където според преданието е заровена частица от Христовия кръст.С Владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество , иконом Димитър Куцев и свещениците Васил Маджаров и Димитър Петров.

В ранното утро, отблизо и отдалеч, пристигнаха поклонници, за да съучастват в радостта на литургията, и да почерпят сили в средата на поста, в подвига им към духовното и телесното пречистване.Вълнение озари верния Божи народ, когато от олтара тържествено бе изнесен Светият Кръст и поставен всред храма за поклонение. В този момент всички възпяха:„На Твоя кръст се покланяме, Владико, и Твоето свето Възкресение славим.”

В края на богослужбата мнозина християни пристъпиха и се приобщиха със светите Тайни Христови. След това епископ Висарион се обърна към богомолците с вдъхновено слово:”Ние в този живот не винаги разбираме смисъла на страданията, които ни изпраща Бог. Някои ще разберем, други – не. Но, важното е, всеки от нас с търпение и смирение да носи своя Кръст всеки ден и да следва Спасителя.Бог знае силите ни, и следователно онова, което е допуснал или ни е изпратил, не е повече, отколкото можем да носим, и че той никога не ни оставя.Само трябва да сложим страданията в подножието на Христовия кръст. Тогава те стават леки и даже радостни”, каза в словото си архиереят.

Духовното събитие завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков, след което владиката честити празника и преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.По време на литургията мнозинството се преклони пред Светия Животворящ Кръст, а до късно следобед прииждаха богомолци, за да почетат празника.

Сийка КЕТЕВА

Alternative tt

Alternative txt

Alternative xt

Alternati text

Вирни се горе