Архиерейска св. Литургия и Велик Богоявленски водосвет отслужи епископ Висарион и освети бойното знаме на 101-ви алпийски полк

Архиерейска св. Литургия  и Велик Богоявленски водосвет  отслужи  епископ Висарион и освети бойното знаме на 101-ви алпийски полк

На 6 януари Православната Църква чества Кръщението на нашия Спасител Иисус Христос в река Йордан.Свето Богоявление – Йордановден, е третият по значимост християнски празник през годината. Днес, Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия оглави Златоустова света Литургия в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”. С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков и предстоятелят на храма, протойерей Иван Марински.

От рано сутринта заприиждаха миряни, които насочваха мислите си към река Йордан и тайнството на кръщението, което се извършва в нея.Именно на този ден, при кръщаването на Иисус Христос, Бог се открил на човечеството като пресвета Троица:Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети.

В края на литургията викарният епископ произнесе вълнуващо пастирско слово:”Братя и сестри, този празник Светата Църква счита за по-славен от самото Рождество Христово, защото в Рождеството е началото на явяването на Иисус Христос в света, а в Кръщението е началото на встъпването Му във всенародно служение за спасението на света”, подчерта той. И ни насърчи от все сърце да благодарим на Бога за безкрайната му любов към нас, грешните, и да се стараем да живеем добродетелно, в мир и любов, като истински чеда Божии.

След това архиереят отслужи пред храма Велик Богоявленски водосвет , освети бойното знаме на 101-ви алпийски полк и поръси войните за здраве, просперитет и сила. На големия Господски празник поздравления към военнослужещите поднесоха председателят на Общинския съвет в Смолян полковник Димитър Кацаров, градоначалникът Николай Мелемов и зам.-областният управител Зарко Маринов.

В този момент църковните камбани зазвъняха тържествено и под звуците на духовия оркестър, Владиката заедно с духовниците, с представителните войскови части и местната управа поведоха традиционното литийно шествие до моста на река Черна. Там епископ Висарион хвърли Богоявленския кръст в реката. Общо седем смелчаци скочиха във водите на реката, но късметлията бе 40-годишният Иван Бялков, който за трети път хвана Светия Кръст.

Сийка КЕТЕВА

Alternate text

Alternat text

Alterative text

Вирни се горе