Архиерейска св. Литургия и освещаване на мед в храм „Св. вмчца Неделя”-кв. Райково

Архиерейска св. Литургия и освещаване на мед в храм „Св. вмчца Неделя”-кв. Райково

Архиерейска св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, на 10-и февруари в храм „Св. вмчца Неделя” – в смолянския квартал Райково.

Владиката е викарий на Пловдивския митрополит Николай, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на райковския храм.В празничното богослужение участваха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник на църквата и иконом Димитър Куцев. На този ден Светата Православна Църква чества паметта на свщмчк Харалампий, горещ застъпник и бърз помощник в скърбите.Той живял през втори и началото на трети век. Бил епископ на град Магнезия, в областта Тесалия, днешна Гърция.

Боголюбиви християни дойдоха в храма, за да запалят свещ и да почетат светеца, известен като целител и пазител на здравето.

На вечерната служба беше изнесена от олтара за поклонение частица от мощите на великомъченика, която се съхранява в храма.Със своята лечебна сила, вдъхва надежда и упование на вярващите за здраве, благодат и благополучие. Богослужбата уважи и зам.-областният управител на Смолян Христо Станчев. Празникът бе завладяващ, защото на този ден, по традиция, ритуално се освещава мед и се почитат пчеларите. Преданието гласи, че по време на нечовешките мъчения, от тялото на достолепния светец и впоследствие от честните му мощи започнал да изтича мед - за свидетелство и благословение на вярващите.

В края на литургията епископ Висарион се обърна към присъстващите с вдъхновена проповед:”Братя и сестри, св. Харалампий благодарил на мъчителите си, затова, че измъчвайки тялото му, обновяват духа му, а ние, когато Бог ни изпрати изпитание под формата на болест, започваме да роптаем, вместо да осъзнаем, че чрез немощта на тялото ни Бог ни приканва да очистим душите си от греховете и да обновим духа си.”Той посочи, че Светата Църква е отредила молитвата за избавление от всяко зло да отправяме към него: та да ни запази и огради от всяка беда и злина.

Владиката честити празника и преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА

dani

ico

Вирни се горе