Археолози разкриват край Златоград древна крепост с най-дълбокия кладенец в Родопите

Археолози разкриват край Златоград древна крепост с най-дълбокия кладенец в Родопите

Започнаха археологическите проучвания на един обект в Средните Родопи, за който се говори от дълго време. Става въпрос за древната крепост на връх „Св. Неделя“, която се намира на живописен връх между днешните градчета Златоград и Неделино. Разкопките се осъществяват от археолозите проф. Николай Овчаров и д-р Николай Бояджиев и са финансирани от общините на Златоград и Неделино.

Народната памет е запазила спомена за героичната отбрана на тукашните крепости в драматичните времена на османското нашествие в този край. Именно на едно такова място през следващите три седмици ще се проведат археологическите проучвания.

През 1916 г., само четири години след освобождението на Средните Родопи от турско робство през Балканската война, на върха е изграден малък параклис. Тогава от земята са извадени цели големи делви и фрагменти от такива, които е датират в ранновизантийската епоха – 5-6 век.

От древната крепост в момента личат нищожни следи, но впечатлява запазеният дълбок кладенец, иззидан прецизно с обработени камъни. Той е изкопан в скалата на видима дълбочина не по-малка от 20 м.

Няма съмнение, че кладенецът е бил създаден в древността, за да дава вода за крепостта при обсада от врагове. Трябва да се отбележи, че такива водоснабдителни съоръжения досега не са регистрирани в Източните и Средните Родопи.

Тяхното издълбаване в скалите е било много трудоемко и изисквало огромни усилия и финансови средства. Класически пример е кладенецът на средновековната българска крепост Овеч край Провадия, който е дълбок цели 80 м.

Ето защо наред с археологическите разкопки през следващите седмици кладенецът ще бъде изцяло изследван и ще бъде замерена истинската му дълбочина. Това ще бъде уникален пример за подобно водоснабдително съоръжение в целия район на Родопите.

Вирни се горе