АПИ с намерение да укрепва девет пътни участъка в областите Кърджали, Хасково, Смолян и Пловдив

АПИ с намерение да укрепва девет пътни участъка в областите Кърджали, Хасково, Смолян и Пловдив

9 участъка от републиканската пътна мрежа в областите Кърджали, Хасково, Смолян и Пловдив ще бъдат ремонтирани. Това стана ясно от публикувана обществена поръчка на сайта на АПИ. В нея се казва, че отсечките, които предстоят да бъдат ремонтирани са засегнати от срутища и свлачища.

Компрометираните участъци в Кърджалийска, Хасковска и Смолянска област са по третокласните пътища Пампорово - Смолян - Стойките и Пловдив – Бойково, второкласните Тополовград – Харманли; Конуш - Черноочене – Комунига и Джурово – Панагюрище – Барутин.

Третокласният път Пампорово - Стойките е най-кратката връзка от областния център Смолян до курорта „Пампорово“.

В община Черноочене на второкласно трасе за Асеновград при разклона за Даскалово и Лясково движението се осъществява само в една лента, поради пропадане на 200-метров участък от платното.

Общо 30 са участъците от републиканската пътна мрежа, които са засегнати от срутища , свлачища и други геодинамични процеси и за които Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за изготвяне на технически проекти за трайно укрепване. Отсечките са в 12 области - Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград, София и Враца. С готовите проекти Агенция „Пътна инфраструктура“ ще кандидатства за финансиране по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. В участъците са компрометирани подпорни стени, предпазни мрежи и са нарушени насипи на откосите от свлачищни и срутищни процеси. На някои места е засегнато пътното платно и са нарушени ограничителните системи.

Поръчката е в четири обособени позиции, а общата й прогнозна стойност е 1 092 950 лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават офертите си до 20 март т. г.

Вирни се горе