Антология представя Родопите в поетични образи

Антология представя Родопите в поетични образи

Поетична антология „Родопа – Възпев“ представя Родопите в творчеството на български и чуждестранни автори. Книгата се издава от Община Смолян и Съюза на българските писатели със съдействието на Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ по повод 110- годишнината от Освобождението на Родопите. Стихове на Блага Димитрова, Иван Вазов, Дамян Дамянов, носителя на „Пулицър“ Уилям Мередит са част от изданието, събрало поетичните образи на Родопите.

„Родопа сама по себе си е поезия с особена аура, тя винаги е била престол, никога провинция“, посочи съставителят на антологията Светозар Казанджиев. На първите страници на „Родопа – Възпев“ са Вазовите стихове:

„Родопи горделиви – грамада вековечна,

от върхове гранитни верига безконечна…“

Напомняйки, че едва ли има български пейзажист, който да не е пресъздал в платната си Родопите, антологията изразява в стихотворна форма погледа на няколко поколения творци към мистичната планина. В книгата планинският масив присъства не с географското, а с поетичното си име – Родопа. Включени са творби на Младен Исаев, Любен Каравелов, Пенчо Славейков, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Дора Габе, Константин Павлов. Наред с името на Уилям Мередит, който откри Родопите в своя къща в село Полковник Серафимово, в антологията присъстват поетите Ласло Наги и Расул Гамзатов. В „Родопа – Възпев“ участват и множество автори и творци от Родопите.

Антологията показва част от богатството, което е посветено на планината, допълва Светозар Казанджиев, председател на дружеството на СБП в Смолян. В навечерието на 1 ноември Община Смолян удостои Казанджиев с отличието „Почетен гражданин на Смолян“. Поет, писател, публицист и журналист, Казанджиев е отдаден на Родопите и в творчеството си. Характерите на планината, драматичната история и съдба на региона са вплетени в поетичните и белетристичните му творби. Сред тях са „Незабравимите забравени“ в 2 тома, подредили биографиите на знакови за Смолянска област имена.

Източник и снимка: БТА

Вирни се горе