Ансамбъл Родопа спечели престижната награда “Кристална лира” в категорията за танцов фолклор.

Ансамбъл Родопа спечели престижната награда “Кристална лира” в категорията за танцов фолклор.

Ансамбъл "Родопа" спечели престижната награда “Кристална лира” в категорията за танцов фолклор. Отличието е за трилогията „Изтървани ритми“ през сезон 2022 / 2023 г. (либрето, режисура и мултимедия Андриян Петров, хореография Сийка Василева и Тодор Бекирски, музика Костадин Льолев, Лазарин Кисьов, Коста Колев, Тодор Глухов, Димитър Льолев и Николай Балабанов) и за премиерата на музикално-танцовия спектакъл „Звезден Рожен“ 2023 през юли т. г.

Наградите „Кристална лира“ за музикално и танцово изкуство бяха връчени снощи на бляскава церемония в Националния театър за опера и балет в София. Престижното отличие бе връчено на главния художествен ръководител на културната институция Андриян Петров.

„Това е още едно голямо и заслужено признание, което ансамбълът получава заради творческото си присъствие навсякъде в България. Получената награда е признание за неуморния труд на колегите през всичките тези години“, коментира след награждаването Петров. По думите му ФА „Родопа“ е един от малкото ансамбли, които са на пазара на изкуствата, най-добър в България.

На церемонията снощи Петров получи и най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци "Кристално огърлие", което му се присъжда за изключителен принос в развитието на ансамбъла.

Церемонията по награждаването се организира от Съюза на българските музикални и танцови дейци в България и агенция „Кантус фирмус“.

Премиерата на четвъртата част на „Изтървани ритми“ ще бъде представена в Смолян на 30 ноември т.г.

През следващите шест месеца ансамбълът ще направи национално турне в 28-те областни градове, за да представи уникалната трилогия.

Община Смолян поздравява с поредното високо отличие ФА „Родопа“.

Вирни се горе