АНДРЕЙ КАДИШЕВ, ИТН: ВАЖНО Е ДА ВЪРНЕМ ЗДРАВИЯ РАЗУМ !

 АНДРЕЙ КАДИШЕВ, ИТН: ВАЖНО Е ДА ВЪРНЕМ ЗДРАВИЯ РАЗУМ !

Андрей Кадишев е роден в с.Баните през 1966 г. Завършва средното си образование в родното си място, след което учи в учебно-промишлен комплекс в Смолянския квартал Устово, профил – „Промишлена електроника“. Приет е за студент в Технически университет – Варна, специалност „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“ с профил „Металорежещи машини и роботика“. След дипломирането работи като управител на „Автостопанско предприятие“ – Баните. По-късно работи дълги години в частния сектор като ръководител транспорт. В периода 2017 г. – 2019 г. е заемал поста общински съветник в Община Баните, където е бил и председател на бюджетната комисия. През 2021 г. е назначен за заместник областен управител - Смолян. През 2022 г. е секретар на областната администрация Смолян. В момента отново работи в Националната електрическа компания. Семеен с две дъщери.

Altere text

Г-н Kaдишeв, в ĸpaя нa поредната пpeдизбopнa ĸaмпaния cмe. Обиĸoлиxтe зaeднo c eĸипa нa ИTH дocтa нaceлeни мecтa в oблacттa. Кaĸви пpoблeми и въпроси пocтaвиxa пpeд Bac xopaтa, ĸaĸ пpoтeчe ĸaмпaниятa?

Екипът на ИТН Смолян направи позитивна и отворена към хората кампания. Започнахме от Орфеев връх (с.Триград) с мотивацията да търсим, казваме и предлагаме само истината. Живеем в труден район, където инфраструктурата и транспортната свързаност са от важно значение. Тежките административни разпоредби, ЗОП, съгласувателните режими, липсата на ефективен и превантивен качествен и количествен контрол и не по малко важните субективни фактори свързани с лични интереси. Като пример мога да дам един път от десетина километра, който не може да бъде построен за 60 години и лишава жителите на цяла община от пряк път към вътрешността на страната.

На следващо място бих посочил проблема с обезлюдяването и безработицата. Тук част от Общинските ръководители в тандем с частния сектор създават монополни производства и така обричат на гибел конкурентния пазар, като работниците в тези сектори вземат минимално заплащане. Не се допускат конкурентни фирми и хората са принудени да напуснат родните си места.

Липсата на адекватни политики в образованието, здравеопазването и туризма пък хвърля на бунището всички изписани стратегии в тези сектори досега.

В здравеопазването е пълен хаос, а за инвестиция в медицински кадри не се говори, не се и търсят!Основният поминък в близко бъдеще за нашият регион трябва да бъде туризма. За съжаление там няма стратегия за неговото развитие - всеки се опитва да прави нещо сам, и в крайна сметка се получава едно голямо нищо!

Много важно значение за туризма и бизнеса има близостта до летище! Ако летище Пловдив заработи на пълен оборот, дори може да се мисли и за такова на територията на областта.

Каква избирателна активност очаквате, ниска или по-висока, заради вота 2в1? Хората не се ли отегчиха от избори?

Не очаквам по-висока избирателна активност заради двойния вот. Смятам, че около 45% от избирателите ще отидат до урните. Хората са обезверени и отегчени и се чувстват излъгани. Не намират кой да ги представлява. Всички сме свидетели на случващото се последните три години и особено последните девет месеца. Все неща ,за които ние от ИТН говорихме и предупреждавахме.

Искам да кажа нещо много важно - крайно време е хората да бъдат оставени и да не бъдат преследвани и заплашвани заради изразени политически възгледи, пристрастия и различия! Няма как шепа хора помислили се за васали, да тормозят и рушат живота на нормалните хора използвайки властовото си положение! Преди всичко трябва да бъдем ХОРА!

Да припомним, че Bиe бяxтe зaм.- oблacтeн yпpaвитeл и глaвeн ceĸpeтap нa oблacт Cмoлян, защо според вас е важна изпълнитeлнaтa влacт нa мecтнo нивo, с какво тази институция-областна администрация е полезна за хората тук?

Да. Това беше поредното предизвикателство в моя живот. Основната задача, която си поставих като част от изпълнителната власт бе да сляза сред хората, защото те имат нужда от решаване на малки и понякога елементарни проблеми, които от висотата на властта изглеждат нищожни. Изпълнителната власт трябва да събира, координира, разпределя и управлява ресурсите на областта. Тя трябва да се върне към институционалните си корени- да бъде съдник, но и пазител на хората си. Мисля, че оправдах доверието, което ми бе дадено.

Посочете, моля Ви най-важните регионални и национални приоритети за вашата партия.

Регионални:

ОБРАЗОВАНИЕ

Оптимизиране на училищната мрежа чрез финансиране на професионални училища с национално и регионално значение. Защитени професии съобразно потребностите на общините, както и за внедряване на обучение чрез работа (дуално обучение).

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Осигуряване на ефективен достъп до качествено здравеопазване чрез равни възможности за достъп до здравните услуги, включително и на живеещите в малките населени места, отдалечени от градските центрове.

ТУРИЗЪМ

Проучване, развитие и изграждане на инфраструктура за оползотворяване на туристическия потенциал на Родопите.

Дигитализация на туристическите и природонаучните обекти.

Национални:

● Ще търсим мнозинство за поправка на вредните промени от Сглобката в Конституцията.

●Ще предложим балансиран Държавен бюджет, без популистки разходи и с ограничено теглене на държавен дълг. Социални разходи, насочени към хората, които имат реална нужда. Финансирането на общинските проекти да се извършва след анализ на целесъобразността на проектите. Насочването на парични средства да не бъде само към общините, близки до властта, а към проекти, които ще имат пряко отношение към подобряване живота на хората.

●Ще предложим Национален план за ограничаване и решаване на демографската криза.

●Ще изготвим политики за грижа към младите семейства.

●Ще търсим финансиране на детски заведения и училища в малките населени места.

●Ще променим финансирането на принципа „парите следват ученика“.

●Ще отстояваме запазването на данъчната политика, включително плоския данък от 10 процента. Това ще донесе предвидимост и сигурност, както за местния бизнес и хората, така и за чуждите инвеститори.

●Ще се противопоставим на затварянето на стратегически мощности в Енергетиката и съкращаването на десетки хиляди работни места, което се готви, за да могат шепа фирми (близки до някои партии) да усвоят стотици милиони по ПВУ.

●Ще предложим Закон за браншовите организации в растениевъдството и животновъдството, което ще доведе до широка представителност на всички, работещи в бранша.

●Ще осигурим справедливо подпомагане на отрасъла, а не парите да се „раздават“ след протести.

●Ще упражняваме интензивен парламентарен контрол, насочен както към МВР, така и към МФ (относно Приходната агенция с цел повишаване събираемостта на данъци и такси).

●Ще изготвим законодателни предложения за постигане на медиен плурализъм и пълна прозрачност при собствеността на медиите.

●Ще внесем отново Законопроекта за здравето, с който ще се осигури медицинска грижа за хората във всяка точка на страната.

●Ще се борим за сухопътен Шенген, без ангажимент от наша страна за приемане на нелегални мигранти.

На тези избори вашият слоган е "Да върнем здравия разум". След толкова много избори последните години, обществото според вас ще гласува ли с разум на 9 юни?

Не трябва да подценяваме обществото и особено родопчани. Смяната на един модел на управление с друг става по два начина според мен. Бързият е революция – има достатъчно примери в историята, и по бавния, чрез избори. Надявам се и съм уверен, че разумът ще надделее рано или късно.

Вие сте водач на листата с кандидати за народни представители на ИТН за област Смолян, представете с няколко думи и останалите кандидати.

● Борислав Пешев е роден и учил в София. Средното му образование е „Техник по строителство и архитектура“, а квалификациите от двете му висши образования са „Инженер-лесовъд“ (ЛТУ) и „Киножурналист“ (НАТФИЗ). Работил е като проектант на мебелно обзавеждане и младши специалист по лесоустройство. Над 15 години се занимава със сценарно писане, като е бил на различни позиции в няколко телевизии, две от които – национални. Към момента е сценарист и част от екипа на 7/8 ТВ. Семеен е с едно дете. Има издадена книга за деца и възрастни.

● Инж. Евелин Бозов е завършил висшето си образование в Русенския университет 'Ангел Кънчев'. Има магистърска степен по Технология и управление на транспорта. От 2008 г. до края на 2022 г. изпълнява длъжността на зам.-кмет на община Рудозем. На местните избори през октомври бе водач на листата за ОС и кандидат-кмет от ИТН за общ. Рудозем. Към момента е общински съветник и член на 'Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество' в община Рудозем.

● Александър Василев е роден през 1988 г., жител на с. Любча, общ. Доспат. Завършил е ПМГ 'Васил Левски' гр. Смолян през 2007 г. През 2012 г. завършва ЛТУ - София, бакалавър, а през 2015 г. магистър по специалност 'Стопанисване на горите'. От 2013 г. до 2016 г. работи в ДГС Доспат като лесничей и старши лесничей. От 2016 г. до момента е в частния сектор. Координатор е на ИТН за общ. Доспат. След последните местни избори е избран за общински съветник в общ. Доспат. Семеен с едно дете.

● Йордан Фотев е на 45 години, роден, израснал и живеещ в град Смолян. Завършил е средното си образование в Икономически техникум - Смолян. Магистър - икономист от ИУ-Варна. Развива бизнеси в сферата на туризма и недвижимите имоти. Владее английски и руски език. Координатор на ИТН в няколко ключови общини в областта. Семеен с дъщеря на 11 години.

● адв. Мария Дамянова е от гр. Девин. Учила е в СОУ 'Хр. Ботев' гр. Девин. Завършила е ПУ 'Паисий Хилендарски', специалност Право, квалификационна степен 'Магистър'. Работила е почти 20 години като прокурор, от декември 2019 г. до момента работи като адвокат. На последните местни избори през октомври 2023 г. бе водач на листата за ОС и кандидат-кмет от ИТН за община Девин.

● Тодор Папучаров е роден през 1987 г. в Смолян, живее в гр. Чепеларе. Учил е в СОУ 'Васил Дечев' – Чепеларе, а по-късно завършва специалност 'Техник-лесовъд' в Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм 'Никола Йонков Вапцаров'.16 години работи в международна компания за производство на спортни стоки в града. Занимава се с уеб дизайн. От ноември 2022 г. до момента е областен координатор на ИТН за областта.

● Йордан Йорданов е на 31 години, живее в гр. Смолян. Изучавал е компютърни системи и технологии, завършил е Техническия университет Варна, като Магистър по Информационни технологии. Работи като Automation QA Team Lead в признати международни компании. Семеен с едно дете.

Остават още няколко дни от кампанията, с какви аргументи ще убедите хората да гласуват за ИТН, за Вас като водач и за листата?

Аргументите са убеждение, а убеждението е процес при който се изгражда доверие, което от своя страна е крехкия мост между избиратели и политици. Нека гласуват за нас, защото:

  • ние не раздаваме помпозни обещания;

  • да търсиш и казваш истината все още не е нарицателно;

  • сме непримирими към факта, че се плячкосва и ограбва държавата.

Защо да гласуват персонално за мен?

Просто е. Аз съм един от тях, а те са номер 1.

Kaĸвo пocлaниe иcĸaтe дa oтпpaвитe ĸъм xopaтa. Зaщo e вaжнo дa глacyвaт?

Хора, крайно време е да излезете и да гласувате.

Не наказвайте себе си. Накажете нас, политиците!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе