Анастасия Мавродиева подарява стихосбирки след представянето на две от тях в родното Чепеларе

Анастасия Мавродиева подарява стихосбирки след представянето на  две от тях в родното Чепеларе

Подготвя два нови литературни проекта

На 14 май в библиотеката към НЧ "Родопска искра 1880" - гр. Чепеларе като част от майските културни празници в община Чепеларе, Анастасия Мавродиева представи стихосбирките си "Моето писмо" и "Зорница". Това са първата и третата и стихосбирки, втората по ред стихосбирка „Азбука от чувства“ е с изчерпан тираж. Очаква се скоро да бъде издадена новата и стихосбирка „Дъщерята на Росица“, наречна така в чест на нейната майка, която неотлъчно я подкрепя и я е захранила с любовта към книгите. Младата талантлива поетесата загатна, след въпрос от публиката на представянето, че с певец съавтор подготвят книга – проза, която сама по себе си ще представлява много интересен съвместен проект, който засега желае да запази в тайна.

Анастасия е родом от Чепеларе, настояща текстописката на десетки обичани попфолк песни, на някои от най-големите хитове на Константин, Емануела, Емилия, ДесиСлава, Преслава, Кали и други. През 2022 г. Дани Левън и Християна Лоизу участват в конкурса "Бургас и морето" с песента "Ще те обичам", чийто текст също е нейно дело. Това е и песента, която даровитата поетеса е избрала за сватбения танц със съпуга си Вълчо Георгиев на сватбата си в Чепеларе, ден след конкурса в Бургас.

Започва своята игра с реденето на думи в рими още от трети клас и на по-късен етап пише химна на любимото емблематично за града училище с часовникова кула, носещо името на създателя му СУ „Васил Дечев“- гр.Чепеларе. Авторката сподели, че много често се връща в двора му, за да остане на саме с музата си.

Изключително зареждащо, позитивно и непринудено бе предствянето на стихосбирките на Мавродиева в Чепеларе. Присъстващите погледнаха през друг ъгъл Света след изчитането на няколко силно въздействащи нейни стихотворения от Адриана Иванова - прекрасен библиотекар и културовед на Чепеларе. Самата Анастасия също изчете едно от стихотворенията си, по молба на публиката.

За един молекулярен биолог /по образование/, при който музата е взела толкова сериозен превес е важно хората да четат, да почитат рода, да се връщат при корените си, да ценят родните си места и да чуват музите в тях. Това бяха и част от посланията на талантливата поетеса Анастасия Мавродиева, която безспорно засвидетелства огромна признателност и благодарност към майка си, на която има посветени няколко стихотворения и към рода си като цяло. Майка и Росица от своя страна, прочете пред публиката любимо стихотворение от новата и все още неиздадена стихосбирка на Анастасия. Поетесата изказа сърдечни благодарности към всички свои учители, защото по думите и всеки от тях е допринесъл за изграждането и като личност. Сподели много интерсни моменти и случки с учители и оценяването им, което я е стимулирало да продължава да пише и да дава път на твореца в нея.

На въпрос от публиката относно любимите поети на Анастасия отговори: „От съвременните поети харесвам Константин Трендафилов, но не Папи Ханс. Той ме вдъхновява и според мен е много изобретателен. Обичам да чета, приятелките ми са абонирани за кутия с гримове, аз – за кутия с книги“- допълни с усмивка младата поетеса.

На всички присъстващи на представянето на стихосбирките "Моето писмо" и "Зорница" в библиотеката на НЧ "Родопска искра 1880" - Чепеларе авторката подари от прекрасните си стихосбирки с автографи и сърдечни индивидуални пожелания. Останалите дари за училищата и библиотеките в община Чепеларе с думите: „Ще се радвам да ги четете!“.

Обсипана с цветя и благодарности, Анастасия се раздели с почитателите, които присъстваха на представянето на стихосбирките и в гр.Чепеларе. Авторката получи почетна грамота за участие в майските празници на община Чепеларе, красива орхидея и луксозно издание на фотоалбум за Чепеларе, връчени и с искрени благопожелания от Антоанета Аговска – зам. – кмет с ресор култура на община Чепеларе.

Вирни се горе