Американка обучава младежи да развиват местната общност в Смолян

Американка обучава младежи да развиват местната общност в Смолян

Вчера в Смолян се проведе интерактивно обучение, целящо да повиши интереса на местните младежи към социално значими въпроси и да ги запознае с механизмите за сформиране на общности от хора, допринасящи за развитието на обществото. Проектът се реализира в сътрудничество с американската фондация WSOS и финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ.

Ръководители на обучението бяха Тара Париш, Невена Пашова и Мартин Светославов. Тара Париш идва от Спрингфийлд, САЩ, тя се занимава с т.нар. „community organizing“, което на български може да се обясни като организиране на общности от хора, които споделят своите интереси и проблеми, търсят заедно техните решения и се опитват да подобрят света около себе си. Освен това Тара Париш е директор и водещ (главен) организатор на организацията „Pioneer Valley Project“. Другите двама ръководители, Невена Пашова и Мартин Светославов, са преминали своите обучения за треньори в САЩ, а техен ментор е била именно Тара Париш. И двамата са амбициозни, дейни и позитивни хора, изпълнени със свежи идеи. Основните им цели са разширят кръгозора на местните младежи, да подпомогнат и подкрепят развитието им, за да бъдат хора с активна гражданска позиция.

В обучението участие взеха членове на местната неправителствена организация „Млади изследователи за младежко развитие “. Участниците в проекта имаха възможност да дискутират наболелите проблеми в региона, както и да предложат своите идеи за разрешаването им. От своя страна Тара Париш сподели методите, с които в САЩ се борят с идентични проблеми. Освен това окуражи младежите, казвайки им, че промяната , която желаят да видят е възможна и зависи само и единствено от тях.

Накрая на обучението участниците споделиха своите впечатление, всички бяха единодушни, че са прекарали страхотно и са придобили нови умения, които ще им бъдат от голяма полза. Всички участници си тръгнаха от обмена по-позитивно настроени относно своето бъдеще, както и бъдещето на региона и бяха категорични, че това няма да бъде последният път, в който участват в подобни мероприятия.

Членовете на Сдружението имаха и друг повод за радост – организацията отпразнува една година от своето създаване. Председателят ѝ, Валентин Кехайов, сподели, че е изключително щастлив от факта, че организацията се развива с бързи темпове и все повече младежи изявяват желание да бъдат част от нея. Макар и създадена неотдавна, благодарение на нея десетки местни младежи получиха възможността да се включат в различни обмени и обучения и да посетят множество европейски държави. Освен това организацията вече няколко пъти е посрещала чуждестранни групи и у нас, като на 15.09.2016 предстои да се проведе поредния интернационален обмен.

Вирни се горе