Александър Дунчев /ПП/ в Смолян: "Ще спрем кражбите и корупцията свързани с горите и дървесината"

Александър Дунчев /ПП/ в Смолян: "Ще спрем кражбите и корупцията свързани с горите и дървесината"

Д-р инж. Александър Дунчев е отново водачът на листата за кандидати за депутати на „Продължаваме промяната“ в София област. В 47-oто Народно събрание той защити възстановяването на втората съдебна инстанция и достъпа до правосъдие в няколко законa. Внесе с колегите си редица предложения за независимост на горската система, за прозрачност и по-ефективен контрол в горите, за премахване на политическото кадруване и за свободна конкуренция в дърводобива и лова. По линия на парламентарния контрол разкри и спря десетки случаи на злоупотреби за милиони левове в горите и подпомогна местни инициативни групи в защита на околната среда.

През 2021 г. Дунчев бе изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. Докато заема поста само за четири месеца спомага за разкриването на най-болните проблеми с опазването на българските гори и дивеч, предприема редица мерки за повишаване на прозрачността и публичното участие при контрола в горите.

Александър Дунчев е роден е на 13 юли 1979 г. в София. През 2012 г. завършва „Горско стопанство“, а през 2017 г. защитава образователна и научна степен „Доктор“ в Лесотехническия университет. Професионалният си опит натрупва изцяло в публични организации. В периода 2017-2021 г. работи в Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград, където спомага за сертификацията на горите и въвеждането на иновативни проекти и системи за контрол в горите. От 2012 до 2017 г. е експерт в международната организация WWF, където отговаря за картирането и опазването на над 100 000 ха гори във фаза на старост, защитени през 2016 г. със заповед на Министъра на земеделието, храните и горите. Първите си 5 години стаж от 2007 до 2012 г. служи като експерт в Природен парк Витоша. Владее английски, холандски и немски език.

Хората трябва да осъзнаят, че занапред дърва ще има само за социално слабите, всички останали трябва да се преориентираме към алтернативни енергийни източници. Това заяви пред медиите в Смолян, кандидатът за народен представител от „Продължаваме Промяната“ Александър Дунчев.

dunchev

Той заедно с водача на листата Михал Камбарев и останалите кандидати от листата на „Продължаваме Промяната“ на предстоящият вот през октомври, обиколиха редица населени места в област Смолян.

Една част от дървата са си в гората, а другите пътуват към големите фабрики в България, а не за износ. Тъй като икономиката на страната ни в момента се развива доста добре и бизнесът, който преработва дървесина произвежда продукти, които се търсят на западния пазар, изнасяме страшно много. Това обаче няма кой да излезе и да го каже на хората, а само ги лъжем, че ще има дърва. Реално, дървесината става все по-търсен ресурс и някой трябва да излезе да каже истината, че в бъдеще все по-трудно ще се намират дърва, защото бизнесът, който преработва дървесина в страната, поминък на стотици, хиляди хора у нас, е готов да плаща много висока цена за този ресурс. Така че, всеки гражданин, който се отоплява на дърва вече няма да може да се конкурира с фабриките, които преработват дървесина. Постепенно хората трябва да осъзнаят, че дърва ще има само за социално слабите, които нямат алтернатива, всички други ще трябва да се ориентираме към други енергийни източници, включително и соларни системи,. Трябва да оставим дървата и дървесината да отива във фабриките, където се произвежда продукт с висока добавена стойност, държавата да печели милиони, за да си позволим по честен път да санираме къщите на хората, да им дадем възможност да си изградят алтернативни системи за отопление, които са полезни за природата и за климата. Така, постепенно проблема с дървата ще изчезне, коментира специалистът в отговор на журналистически въпрос в Смолян.

„Трябва честно и отговорно да се каже на хората, а не да се лъжат, че дърва ще има. Точно тези обаче, които лъжат, че дърва ще има подписват договори и то дългосрочни за по 15 години с големите фабрики, за да се кара без пари дървесината към тези фабрики. Ние обаче от "Продължаваме Промяната" успяхме да размърдаме тази схема и част от тези договори да не се сключват вече, а всичко да се играе на пазара, с електронни търгове, с реалната конкуренция и всеки да си плаща реалната цена. Това обаче рефлектира върху цената на дървата за огрев и хората се оплакват от високите цени", посочи още Дунчев.

Заради това, че държавата сега печели повече от производството на дървесина, което до скоро не беше така, защото всичките пари се източваха през бизнесите, през фабриките и за държавата не оставаше нищо и после се чудим, защо няма кой да пази горите, защо колегите горски са с изгнили „Лади Ниви“ и няма контрол. Това е една голяма каша и дървата са един малък аспект от цялата схема в горите, който ние сега се опитваме да подобрим.

На въпрос на SmolyanNews.com при обиколката си в Родопите на какви корупционни практики се е натъкнал в нашия регион, Дунчев коментира: „Във вашия регион, заради това, че е много качествена дървесината много лесно се хващат схемите. Това пролетта го разкрихме точно чрез примери от родопските горски стопанства, не без помощта на фирми, които искаха да се справят с мафията. Основната схема е, че държавата организираше търговете за производство и продажба на дървесина по начин, по който да бъдат спечелени само от определени фирми на много ниски цени, от което губи държавата. Тези фирми, закупуват голямо количество дървесина при преференциални условия. След това дори да има реални търгове с прозрачни условия, те печелят спрямо всички конкуренти и по този начин придобиват голямо количество дървесина и монополизират целия сектор в региона.

Част от тези схеми, доказахме с две от фирмите, които са били свързани с кмета на Доспат. Дружествата Вева груп и Доспатлес, които играеха точно по тази схема, печелиха търговете, само те изкупуваха по-голяма част от дървесината и после я препродаваха на останалите си конкуренти. Има малки фирми, които не можеха да се вредят, става видно от документите, посочи Дунчев. Имаше доста сигнали от региона, ние ги разследвахме. Това е схема, при която определени фирми се толерират, за да може те после да си връщат по един или друг начин „жеста“ към партиите, които са сложили конкретен човек за директор или пр.

На въпрос, какво според вас е решението на проблема, кандидатът за народен представител Александър Дунчев коментира:

За да пречупим схемата ,трябват две неща – тотална свобода на конкуренцията, което се получава чрез пълна прозрачност на тръжните процедури, електронизация на търговете, критериите трябва да бъдат супер прости, а не вътре да са вкарани 1000 условия, които всъщност създават тези условия за корупция. И второто нещо е колкото и добри да са законите ни, те винаги ще се нагаждат към определени фирми и интереси, ако стопанствата и контролните органи не бъдат управлявани от почтени хора, и това е втората ни линия от мерки. Всички ръководни кадри трябва да бъдат избирани при супер прозрачна процедура, без значение с конкурс или без конкурс, на всеки да му е публикувано досието, биографията, историята и т.н. Това сме го прилагали. Аз лично го прилагах в Агенцията по горите , където направих биографиите на всичките хиляда служители към агенцията, абсолютно прозрачни.

На въпрос ако имате мнозинство в следващият парламент ще преборите ли тази мафия, за която говорите, Дунчев бе категоричен:“ Точно това е целта. Ние пак ще трябва да работим с коалиционни партньори, които и да са те, но ние ще трябва да научим коалиционните си партньори, че оттук нататък можем да работим заедно,ако спазват нашите принципи и ценности.

Хора, като нас с Михал, като представители на листата на Промяната ще отстояваме всеки нарушил тези принципи от другите коалиционни партньори да бъде осветлен и да му се търси отговорност. По този начин можем да развържем ръцете на нашите лидери Кирил и Асен, също да изискват това от техните коалиционни партньори.

В Смолян Дунчев коментира недостига и високите цени на дървата за социално слабите . „Дърва за социално слабите и за пенсионерите в горите ни ще има. Винаги ще можем да се напънем за една две години, дори и да превишим плана, както и в момента се случва, тези хора да снабдим с дърва. Нашите послания са повече към бизнеса и към по- богатите хора, които в момента се презапасяват и злоупотребяват с тази стара традиция всеки да има правото на дърва. Така , че ние първо трябва да работим и да спечелим хората, които са по-заможни. Как се правят стимулите? За да можем да направим енергийния преход и да станем независими от руските горива, за да можем да се справим с климатичните предизвикателства , да намалим вредните емисии, ние трябва да инвестираме като държава, не е нужно хората да инвестират. Как ще стане това? Спираме кражбите, защото има милиарди и тия милиарди започваме да ги даваме. Това сме заложили в Плана за възстановяване, но само за 10 хил. къщи, а трябва да са милиони домакинства. Това пак е наследство от преди, което трябва да се промени и българските и европейските пари максимално бързо да се пренасочват към хората, към нуждаещите се, за да може да си изолират къщата, да си сложат фотоволтаици и т.н.

Това, не трябва да е ваша задача, това е наша задача, да пренасочим държавните финансови потоци от вашите данъци, да ви подпомогнем да преминете към алтернативни енергии, каза в заключение кандидатът за народен представител Александър Дунчев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация!

Вирни се горе