Акция за почистване на река Арда организират тази събота

Акция за почистване на река Арда организират тази събота

Група ентусиасти подготвят почистване на река Арда от самия извор до село Смилян. Акцията ще се състои в събота, 29 май от 10 часа, съобщиха организаторите. Кампанията е част от инициативата Green Peace за почистване на водоеми в България #ИзбериВодата. „Река Арда е изключително важна както за местните хора, така и аз туристите, посещаващи красивия ни район. Затова да обединим сили: кореняци от Коритото, ентусиасти и туристи от България и чужбина, за да изчистим бреговете на реката от самото й начало. Осигуряваме храна по време на чистенето, както и настаняване в къщи за гости за петък и събота за доброволците отдалеч. А за награда организираме живописен преход до връх Ком в неделя. Участъкът от 22 км е изключително амбициозно начинание, за който ще са необходими много сръчни ръце“, казват организаторите.

Ето и програмата:

29.05, събота, 10 часа

Сборен пункт: пред Музея на фасула в село Смилян https://goo.gl/maps/MXtcpw1gsrsDWoQE8

Паркинг: има възможност след Музея вдясно (зад читалището)

Храна: храна ще бъде подсигурена за деня на чистенето; започваме с прясна пита с шоколад, благодарение на Пекарната на Карамфил Кадиев в с.Смилян.

За силите през деня ще се погрижи Млечен дом “Родопа Милк” със сандвичи с вкусен Родопски кашкавал.

След почистването ще отпразнуваме с освежителни напитки и родопски клин, осигурени от Механа “Аида” Смилян.

Вода: моля носете си бутилки с вода, по възможност за многократна употреба, за да не увеличаваме замърсяването с пластмаса

Екипировка: носете ботуши или планинарски обувки. Препоръчваме също тънък дълъг панталон и блуза с дълъг ръкав.

Ръкавици: Ще подсигурим ръкавици, но ако вече имате използвани такива, моля вземете ги с вас.

Организация: ще с разделим на групи, които ще започнат чистенето на реката от различни точки.

Настаняване: за доброволците, които идват от други градове сме осигурили настаняване в къщи за гости в региона. Моля свържете се с Mariana Barakchieva – NankaCreative за да си запазите място.

Поход: в неделя, 30.05, благодарение на талантливия планински водач и фотограф Irina Dorosieva ви предлагаме поход до връх Ком. След добре свършената работа по почистването, ще се насладим на страхотни гледки и ще заредим сетивата. Огромни благодарности на спонсорите!

Вирни се горе