Ако пътувате в тропическа страна - трябва да знаете за маларията

Ако пътувате в тропическа страна - трябва да знаете за маларията

Ако ви предстои пътуване до тропическа страна, добре е да познавате заболяването малария, съветва д-р Милена Даракчиева – началник на отдел “Медицински изследвания” в Дирекция “Надзор на заразните болести“ при Регионална здравна инспекция – Смолян. По данни на Световната здравна организация (СЗО), маларията запазва важното си здравно значение в световен мащаб. Над 2 милиарда души са изложени на риск от заразяване, като ежегодно се регистрират 300-500 милиона нови случя. Маларията е паразитно заболявяне, което се причинява от маларийни плазмодии. Заразяването става чрез ухапване от комари, които преди това са смукали кръв от болен човек. Всички хора са възприемчиви. Траен имунитет след преболедуване не се създава. Ваксина все още няма. С попадането на паразита в кръвта започват оплакванията – обща отпадналост, неразположение, главоболие, безапетитие и втрисане, обяснява още д-р Даракчиева. Типични за маларията са циклични температурни пристъпи с ясно изразени три фази – втрисане, висока температура и изпотяване. Те продължават от 6 до 12 часа, като се проявяват най–често между 9 и 15 часа. Тези пристъпи се повтарят през определени интервали от време, в зависимост от вида на маларийния плазмодий – всеки ден или през един или два дни. В началото на болестта, след преминаване на пристъпа и до настъпването на следващия, болният се чувства добре. Но много скоро общото състояние се влошава, съзнанието е объркано, черният дроб и далакът се увеличават. Едно от най-тежките усложнения е маларийната кома, проявена с пълна загуба на съзнанието, поради поразяването на централната нервна система. Усложненията настъпват най–често при тропическата малария, като най- уязвими са неболедувалите преди това от малария лица, бремените жени и малките деца. От съществено значение е своевременното диагностициране на заболяването. Диагнозата се поставя след изследване на периферна кръв. Преди да заминете за Африка, Азия или Латинска Америка, е необходимо да предприемете следните мерки:

  1. Запознаване с риска от заразяване с малария. За различните страни на Африка, Азия и Латинска Америка рискът е различен. Най- рисковано е пребиваването и нощуването в селски райони.

  2. Предпазване от ухапване от комари. За целта, се използват репеленти, които се нанасят по откритите места на тялото, преди здрачаване. Същите повторно да се нанасят след 3 – 4 часа. Прозорците се замрежват и се поставя балдахин над леглото.

  3. Провеждане на химиопрофилактика. Информация за препаратите, схемите и начина на провеждане на химиопрофилактиката може да получите в РЗИ. Подбора на лекарствените средства е съобразен с вида на причинителя, който се среща в съответния район и е в съответствие с препоръките на СЗО.

  4. При тепературни състояния да се търси незабавно медицинска помощ.

След завръщане от страна с разпространена малария е необходимо личния лекар да бъде уведомен за проведеното пътуване. Всяко температурно състояние по време на пребиваването или три години след завръщането от малариен район, независимо от поставената диагноза, може да бъде проява на тази паразитоза. Това налага незабавно извършване на специфичното изследване за малария в паразитологична лаборатория. Изследването може да бъде направено и в РЗИ Смолян, допълни д-р Милена Даракчиева.

Вирни се горе