АКО ИСКАТЕ ДА ЧУЕТЕ НАД 101 ГАЙДИ ЕДНОВРЕМЕННО, СЪБИТИЕТО Е НАЦИОНАЛЕН ГАЙДАРСКИ СЪБОР „АПОСТОЛ КИСЬОВ“ В С.СТОЙКИТЕ

АКО ИСКАТЕ ДА ЧУЕТЕ НАД 101 ГАЙДИ ЕДНОВРЕМЕННО, СЪБИТИЕТО Е НАЦИОНАЛЕН ГАЙДАРСКИ СЪБОР „АПОСТОЛ КИСЬОВ“ В С.СТОЙКИТЕ

В село Стойките ще се проведе Четвърти Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов". Събитието ще се състои на 24 и 25 юни т.г. Организатори са Министерството на културата, община Смолян, НЧ „Пробуда-1903“- с.Стойките, Пампорово –АД, ГПК „Борика“-Стойките и др. Проявите започват на 24 юни от 11 часа, когато ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Апостол Кисьов.

На сцената ще се изявят над 300 гайдари от всички фолклорни области на страната. В програмата на събора, който няма конкурсен характер, са включени изпълнители и на каба, и на джура гайда

Участниците са професионални и любители музиканти от страната и чужбина. Сред изпълнителите са гайдарските формации „101 каба гайди“, детски гайдарски състав „Апостол Кисьов“ – Смолян, „Делю Хайдутин“, „Тъпани и гайди“, „Еподай“, „Войводите“, „Николай Хайтов“ и др.

„Ако искате да чуете над 101 гайди едновременно, събитието е Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“, канят организаторите на събитието.

В програмата на събора на гайдата е включена кръгла маса, на която ще се дискутират темите: предизвикателства пред гайдарското изкуство в съвремието ни; запазване стила и спецификата на музициране, характерни за всяка фолклорна област в България; облекло и сценично поведение. През втория ден на фестивала ще се организират школи за обучение на гайдаджии – мераклии.

Целта на Гайдарския събор е съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, популяризиране на родопската гайда и подкрепа на младите изпълнители.

programa

Вирни се горе