Стартира Детска полицейска академия

Стартира Детска полицейска академия

На Световния ден за борба с тормоза в училище в РУ – Смолян стартира Детска полицейска академия

Двадесет и две деца от VI клас при ОУ “Юрий Гагарин” гр. Смолян ще се обучават в тазгодишната Детската полицейска академия, организирана от РУ–Смолян, с подкрепата на МКБППМН при Община Смолян.

Основната цел на провеждането на Детска полицейска академия, е да се утвърди ценностно отношение на подрастващите към закона и законосъобразното поведение, да се запознаят с дейността на служителите от различните служби в министерството и по този начин да се повиши тяхното доверие към институцията, да спомогне за развиване у децата на умения за справяне в критични ситуации, за работа в екип, за взаимопомощ. На 24.02.2021 г. – последната сряда от месец февруари, когато се отбелязва Световният ден за борба с тормоза в училище, началникът на РУ-Смолян главен инспектор Костадин Бундов посрещна учениците и даде старт на Детската полицейска академия. На откриването присъства и г-жа Сийка Алексиева – секретар на МКБППМН при Община Смолян. Учениците ще се обучават в Детската полицейска академия веднъж седмично до края на учебната година. Занятията ще се водят от инспекторите Детска педагогическа стая, както и от други служители на Районното управление и на ОД МВР-Смолян, съобразно темата на конкретното занятие, като стриктно ще се спазват наложените противоепидемични мерки.

Детската полицейска академия ще предложи на участниците много интересни занимания, атрактивни демонстрации, а наред с това и полезна информация, насочена към личната безопасност и превенция на престъпни деяния. Децата ще се запознаят с различните служби и регионални структури на МВР, ще имат възможност да се срещнат лично с полицейски служители и да научат от тях подробности за дейността им. Ще им бъде разяснено що е това престъпление, видовете наказателна отговорност, как се дава описание на престъпник, как трябва да се реагира, в случай че станат свидетели на престъпление, ще имат възможност да затвърдят основните правила за пътна безопасност. Предвидено е и едно от най-атрактивните занимания в рамките на Детската полицейска академия – стрелбата с малокалибрено оръжие

Вирни се горе