АЕЖ подкрепя мирното шествие за Украйна

АЕЖ подкрепя мирното шествие за Украйна

Асоциацията на европейските журналисти – България подкрепя мирното шествие за Украйна, което ще се състои в четвъртък в София. Подобни събития ще се състоят и в Бургас в сряда и във Варна в събота. Вече месец продължава тази безумна война на Владимир Путин срещу независима и суверенна Украйна. Война, в която бяха убити хиляди, включително стотици деца. Война, в която прекрасни градове бяха сринати със земята, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си.

Тази война стана възможна единствено заради лъжи. Лъже се за всичко, дори за това, че това, че такава война няма. В самата Русия бе прието законодателство, въвеждащо военна цензура, което предвижда до 15 години затвор, за всеки дръзнал да каже истината за войната. Антивоенните протести са разпръсквани незабавно, а участниците арестувани, а независимите медии са закривани.

Посегателствата над свободата на словото не са нищо ново за режима на Владимир Путин. Но след началото на кървавата военна инвазия в Украйна, която Кремъл нарича „специална военна операция“, примката около критичните журналисти и граждани се затегна до ситуация, в която казването на истината на практика е криминализирано. За това свидетелстват арестите на десетки хиляди руски граждани и закриването на някои от последните независими руски медии като „Ехото на Москва“ и телевизия „Дождь“. Легендарният вестник „Новая Газета“, чийто главен редактор Дмитрий Муратов получи на Нобеловата награда за мир през 2021 г., взе решение да продължи работа въпреки фактическата забрана да предава реалността такава, каквато е. Преди ден Дмитрий Муратов заяви, че ще даде нобеловата си награда за бежанците от Украйна.

И въпреки всичко, истината намира начин да си пробие път, дори на най-неочаквани места. Нека си спомним за Марина Овсянникова, журналистката от руския Първи канал – едно от главните остриета на Кремълската пропаганда, дръзнала да се появи в ефира на централните вечерни новини на държавната телевизия с плакат „No war. Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Russians against war“.

Постъпката на Овсянникова, а и на хиляди руснаци, намиращи оригинални начини да изразят позицията си срещу войната, показва, че във времена на всеобщ мрак, е много важно да сме активни и да се противопоставяме на злото. Именно затова ви призоваваме да се включите в шествието и да покажете, че българите подкрепят мира и украинския народ в справедливата му борба срещу престъпната агресия на Владимир Путин.

България подкрепя Украйна – София – пл. “Независимост”, 18 ч., 24 март 2022 г.

Мирно шествие за Украйна – Варна – Община Варна, 14 ч., 26 март 2022

Митинг срещу войната в Украйна – Бургас – пл. Тройката, 17 ч., 23 март 2022

Вирни се горе