АЕЖ настоява за оставка на Соня Момчилова от председателския пост в СЕМ

АЕЖ настоява за оставка на Соня Момчилова от председателския пост в СЕМ

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява за оставката на председателката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Недопустимо е в една демократична държава – член на ЕС, председател на регулаторен орган да напада журналисти заради тяхно разследване, изобличаващо нередности в държавата. Ако регулатор или човекът, който го представлява по закон, започне да атакува журналисти, за да защитава правителството, това е брутална форма на цензура.

Момчилова си позволи да отправи необосновани и лични нападки към журналистката Мария Черешева (вицепрезидентка на АЕЖ) на официално заседание на Съвета, на 08.12.2022 г. Председателката на СЕМ повтори и доразви тезите си в пост в социалната мрежа Фейсбук в петък, 9 декември (в последствие публичността на самия пост беше ограничена, но го прилагаме като снимка).

Единственото “провинение” на Черешева е, че участва от българска страна в разследване на голям консорциум от авторитетни чужди медии. В отговор на това, Момчилова застава в позицията на адвокат на държавните институции и атакува директно българския участник в разследващия международен журналистически консорциум и използва случая да отправя обвинения към неправителствения сектор, към гражданското общество и към западните медии.

Това е неуместно за председател на независим орган и поражда съмнения в компетенциите и безпристрастността на г-жа Момчилова да изпълнява задълженията си не само като председател, но и като член на СЕМ. С пристрастното отношение и непровокирана атака към личността на журналист, тя показва, че при всяко бъдещо производство спрямо този журналист или медия, в която той работи, тя няма как да бъде обективна.

Подобно поведение би подхождало на председател на Роскомнадзор, но е неприемливо за председател на независим орган в европейска демократична страна.

В публикацията си, препечатана от някои сайтове, Момчилова се обръща с нападки и към АЕЖ и реферира към платформата за проверка на фактите Фактчек.бг. Според нея имало въпроси, които са останали без отговор.

Не участието на български журналист в международен журналистически консорциум е опасно за държавата ни, каквито спекулации отправя г-жа Момчилова, а тъкмо това поведение на регулатор, което хвърля сянка на съмнение в българската демокрация. Тази реакция на представител на регулатора само може да засили съмненията за свободата на медиите у нас.

Отбелязваме, че журналистическите разкрития за нехуманни практики и насилствени отблъсквания на бежанци от страна на гръцките власти или критиките, които могат да се прочетат в разследвания спрямо хърватските власти, не извадиха Гърция от Шенген, нито нито попречиха на отварянето на вратата на Шенген към Хърватия. Да се обвиняват журналистите, които сочат нередности или вътрешните критици в това, че са причина за неуспеха на страната ни са рефлекси, които ни водят с десетилетия назад, когато режимът търсеше вътрешни врагове, а Западът беше зад Желязна завеса.

АЕЖ се обръща към президента Румен Радев, който носи пряката отговорност за назначаването на г-жа Соня Момчилова в СЕМ. Смята ли президентът за редно негов представител в СЕМ да атакува журналисти само защото са разкрили нередности, за които е виновна, контролираната от президента изпълнителна власт?

Поведението на Соня Момчилова е в нарушение на статута ѝ на председател на СЕМ и призоваваме българските журналисти и медии да проявят солидарност и да не позволят този опасен прецедент, в който председател на регулатор се саморазправя с журналисти.

Вирни се горе