Адвокат Лъчезар Ценков: НДСВ е регулаторът, който може да спре противопоставянето в парламента и в обществото

Адвокат Лъчезар Ценков: НДСВ е регулаторът, който може да спре противопоставянето в парламента и в обществото

Хората трябва да видят добър пример, за да имат стимул да гласуват, а в българската политика почти го няма, казва в интервю за SmolyanNews водачът на листата от НДСВ за Смолянска област

Представяме Ви, адвокат Лъчезар Ценков, който е водач на листата на НДСВ от Смолянска област. Той е роден на 17.09.1987 г. в град София. Заместник –председател е на НДСВ, адвокат – завършил право в НБУ, а след това и втора магистратура „Управление на клиничните изпитвания“ в Медицински университет –София. Адвокат Ценков има завършени курсове по „Дипломация“ във Външно министерство и „Дискриминация“ в град Атлон, република Ирландия.

Адвокат Ценков, може ли да се представете за читателите на SmolyanNews ?

Поздравявам читателите на SmolyanNews. Мога да кажа за себе си, че съм човек на практиката – адвокат с над 10 годишна практика в сферата на гражданското и административното право. Имал съм опит в държавната администрация и в частния сектор. От 2019 г. се занимавам по-активно с политика, защото реших, че тази държава е нашата държава и ние трябва да се борим за нея. Това е основното за мен.

Кое според Вас наложи рестартирането на политическия проект НДСВ след толкова години ?

Ако позволите да Ви поправя. НДСВ не е проект, проекти са други политически формации. НДСВ е партия, НДСВ е идея. 2001 година, когато дойде Негово Величество Симеон Втори имаше бум в обществото, имаше надежди и хората все още мечтаеха и това се случи и по време на управлението на НДСВ. България нямаше да влезе в НАТО и ЕС без политическата фигура, която представлява Негово Величество Симеон Втори и НДСВ, както и кадрите, които тогава участваха в политическия живот от НДСВ.

Сега нещата са малко по-различни. В обществото ни цари обезверение и разпокъсаност, делим се на „едни“ и „други“. Родопите са едното от местата в България, което може да служи като пример за цялото ни общество. Защото тук хора от различни етнически общности живеят в дух на мир, хармония, добросъседство и приятелство от столетия. Този дух на обединение, на добро отношение един към друг, може да се бъде за пример и в останалата част от страната. Считам, че НДСВ може да играе ключова роля в това и не само в политическия живот, а и в нашия живот като цяло.

Вие казвате, че политическата конюнктура има нужда от връщането на НДСВ в реалната политика. Така ли е ?

Категорично. Това противопоставяне в парламента и в обществото трябва да има регулатор, който да спре разделението.

Вие смятате, че НДСВ може да го спре ?

Абсолютно сигурно е това. Ние сме го доказали във времето. НДСВ е единствената партия в новата история, която е показала, че може да управлява в коалиция и можем да бъдем добри партньори, както на ДПС, така и на БСП. Аз съм сигурен, че можем да бъдем добри партньори и с ГЕРБ или ПП. Разбира се, всяка една от тези формации има своите и личностни и други проблеми, които ние отчитаме, но съм сигурен, че ние можем да водим един градивен диалог, обединени около идеите за България.

От това, което казвате, разбирам, че ако влезете в парламента няма да поставяте червени линии и бихте могли да седнете на масата и да преговаряте с всяка една партия? Така ли е?

Да, така е, може би с изключение на „Възраждане“. Всяка една от парламентарно представените политически сили има своите проблеми. Ние имаме своите резерви към всяка една от тях, но аз не виждам причина в името на България, в името на едни добри политики за справянето с множеството проблеми това да се случи. И е крайно време тези червени линии да станат преодолими с изключение на „Възраждане“, както подчертах.

Защо изключвате „Възраждане“?

Защото това са хора, които имат различна философия от нашата. Не считам, че можем да водим нормален и градивен диалог с тях.

Какво накара едни млад човек като вас, реализиран, успешен от Видин да бъде водач на листата на НДСВ от Смолян? Да вмъкна една подробност, че Вашата съпруга е от Родопите, а Вашият баща е бил депутат от НДСВ.

Аз още в началото на нашия разговор Ви казах, че това е нашата държава. Когато имаме добър пример, ние му подражаваме. И в спорта е така. Младите хора, които спортуват подражават и искат да стигнат успеха на известните спортисти. Считам, че в нашата българска политика нямаме този добър пример или ако го има той е частичен и временен. Младите хора трябва да видят пример. Надявам се да бъда един от добрите примери в българският парламент.

Как може да накарате хората да гласуват, кампанията е вяла, а избирателят е апатичен ?

Чрез примера. Той е важен във всяка една сфера. Няма как да бъде накаран човек да направи нещо ако не вижда позитивния пример. От негативните примери в българския политически живот, ние не виждаме позитивните примери. И е нормално хората да са обезверени, да не желаят да гласуват, да нямат за кого да гласуват. Няма как да стане по този начин. И аз считам, че в НДСВ освен по-опитните има и достатъчно млади хора, които могат да бъдат добрите примери, както и в другите партии, разбира се, но трябва да им се дава шанс.

Вие не сте познат в региона. Това притеснява ли Ви ? Казахте, че ще обиколите всички населени места в областта. Досега какво констатирахте, защото половината време от кампанията премина. На срещите си хората, какво Ви казват, какво споделят ?

Ако трябва да бъда максимално честен, сигналите са разнопосочни. Това обезверение съществува и тук, но съществува и надежда. Имах прекрасна среща в Неделино. Там дори хората казаха, че се радват да видят млад човек, който иска да промени нещо за региона. В Златоград пък на обратния полюс – бяха по-скептични и недоверчиви. Има ги тези полюси. Следващите дни ми предстоят срещи в Девин и Доспат.

Хората ми споделят проблемите на региона. Те са свързани с липсата на работа, с липсата на реализация, на млади хора в Смолянска област. Но аз същото нещо съм го видял и изпитал и във Видин. Двата региона не са много различни, макар да са на двата края на България. Може би един от най-големите проблеми на Смолянска област е инфраструктурен. Достъпът до региона и обезлюдяването също.

В предварителния разговор посочихте, че смятате да възродите структурите на НДСВ в региона...

Много е важно да намеря този млад човек или хора, с които заедно да вървим напред. Да създадем нашия екип. НДСВ не е лидерска партия или вече не е, може би някога е била. Но ние искаме да работим в екип – не само с млади хора, но и с по-възрастните ни колеги. Тази сплав между млади и по-възрастни може да бъде много силен тласък за развитие на партията, както в региона, така и в национален мащаб.

Какви са Вашите послания към родопчани, като водач на листата на Национално движение за стабилност и възход /НДСВ/ ?

Най –основното нещо, което искам да кажа не само на родопчани, а и на всички – да вдигнат глави. В момента цари безверие и страх. България последните години се управлява със страх – страх от някой, страх от нещо. Страната ни има нужда от българите, които да се гордеят с нея и да й помагат с високо вдигната глава. Родопите е регион, който може да даде пример на България. Правил го е в историята и сега може да го направи. Смятам,че е време да загърбим нашите личностни различия и да живеем в мир и разбирателство. Ако не го направим не ни чака нищо добро. Всеки може да направи справки в статистиките, че ако така продължават нещата, след три поколения България няма да я има. Аз вярвам обаче в българския народ, че ще излезе от апатията и ще преодолее себе си.

Благодаря Ви за този разговор и успех на предстоящите избори!

Интервю на Стефка Анастасова-Чавдарова

ndsv

На 2 април ГЛАСУВАЙТЕ за Национално движение за стабилност и възход /НДСВ/ с бюлетина №10 !

Ето и листата на НДСВ за Смолянски избирателен район:

lista

lycho

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Вирни се горе