Адв. Елена Радева /Председател на Адвокатска колегия-Смолян/: Правораздаването е свещенодействие!

Адв. Елена Радева /Председател на Адвокатска колегия-Смолян/: Правораздаването е свещенодействие!

Ha 22 нoeмвpи бългapcĸитe aдвoĸaти oтбeлязвaт cвoя пpoфecиoнaлeн пpaзниĸ. Ha тoзи дeн пpeди 129 гoдини Hapoднoтo cъбpaниe пpиeмa пъpвия зaĸoн зa aдвoĸaтитe в Бългapия.

По повод професионалния празник днес на изискано тържество в Зимната градина на съдебната палата, Смолянската адвокатска колегия отбеляза професионалния си празник.

"Повече от 130 години по-късно пред нас отново стой въпросът за създаването на ефективно работеща съдебна система, защото именно тя е гарант за държавността. Често чуваме тези думи, които станаха банални през последните години на нескончаем преход. Но какво всъщност е държавността – тя е усещането за смисъл от това да живеем заедно на едно място с още няколко милиона души. Държавността има оправдание само ако прави хората щастливи. И ще си позволя да цитирам един от най-светлите и чисти умове на нашето време – Кристиан Таков, защото не бих могла да го пресъздам по-точно: Всяка от трите власти или съзидава, или руши държавността по своему: Законодателят – с мъдри или с несполучливи закони; Изпълнителната – с ефективност или с некадърност.

А съдът пипа по нещо свещено – чувството за справедливост. Ако съдът дезертира от длъжността си, той трайно фрустрира хората, убива вярата им и ги развращава. Ако е на мястото си, прави ги силни. ЧУВСТВОТО ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ У ХОРАТА Е СЪДЕБНОТО ГРАДИВО НА ДЪРЖАВНОСТТА", каза в словото си председателят на Адвокатска колегия Смолян, авд. Елена Радева.

По думите й истината е, че институциите са в трагично състояние, упадък, наглост, парализа, които историята не помни. А правото, което е наша професия, в голяма своя част живее чрез институциите. В тези условия е трудно да се упражнява професията ни, трудно е да се помага на хората, трудно е да се защитават права, като не се зачитат основни морални ценности. "Не знам дали си даваме сметка, че всъщност правораздаването е свещенодействие – всички, които участваме в него, влизаме в сърцата и душите на хората, които търсят справедливост и ако не действаме като свещенослужители, то единственият резултат ще бъде разруха. Това не е просто процес, не е просто работа, не са просто дела, това са човешки съдби!", посочи адв. Радева.

На финала тя поздрави своите колеги, като им пожела да бъдат още по-съвестни, по-разумни, по-осъзнати, по-справедливи и най вече - по-човечни, всеки един ден по-добри от вчерашния. "Честити бъдете, отстоявайте правото, не потъвайте в апатия, разширявайте знанията си, пазете на пиедестал морала и проявявайте характер, защото имаме дълг към хората, които защитаваме!", каза адв. Радева.

lenka

На журналистически въпрос: Въпрос на конституционно мнозинство ли е съдебната реформа? Адвокат Елена Радева отговори: "Категорично не, има много неща, които могат да се случат без конституционна промяна. Има достатъчно промени, които могат да се инициират в самото законодателство, стига да има воля за това, така че тя да започне. Ние не може да очакваме от начало да са случи абсолютно всичко и изведнъж със съдебната реформа. Но малките стъпки, които могат да преобърнат нещата, могат да бъдат направени и без промяна в конституцията, стига да има политическа воля и и граждански натиск. Общество, което да осъзнава ролята на съдебната реформа за цялата държавност. Ако няма граждански натиск, политиците никога няма да пристъпят към съдебна реформа, защото те имат лостовете и механизмите за контрол върху съда в този момент и нямат интерес да ги губят".

По думите й ролята на адвокатурата е точно това, да събужда гражданското общество и да обясни на възможно най-достъпен за гражданите език, защо е необходимо и важно да се проведе съдебната реформа. Винаги съм смятала, че една силна обединена адвокатура може да бъде двигателя на една подобна промяна. Времето и битието на българската адвокатура никак не е лесно …. Очевидно е, че институционалните опити за съдебна реформа до момента водят до провал. Усещането за липса на справедливост е повсеместно и отговорност за това имаме всички ние, които сме част от тази система. Очевидно е, че сме затънали в блато и единствената ни надежда могат да бъдат хората в тази система, посочи адв. Елена Радева, председател на Адвокатската колегия - Смолян.

За да уважат колегите си с присъствие и поздравителни адреси поднесоха областният управител Стефан Сабрутев, председателят на Окръжен съд Смолян Петър Маргаритов , председателят на Административния съд Игнат Колчев, окръжният прокурор Недко Симов,председателят на Районен съд-Девин Илияна Ферева-Зелева и др. Присъстваха много колеги - адвокати, съдии, прокурори и журналисти.

Честит професионален празник!

sabru

ignat

zeleva

adv

kolegi

plauat

Вирни се горе