Административния съд в Смолян отчете добри резултати за 2018г.

Административния съд в Смолян отчете добри резултати за 2018г.

Председателят на Административен съд – Смолян Игнат Колчев направи отчет за дейността на институцията за 2018 г. На отчета присъстваха Милка Панчева – заместник председател на ВАС, Марио Димитров – председател на трето отделение на ВАС, председатели и заместници на Районните съдилища в областта, Окръжен съд, Окръжна прокуратура и служителите на Административен съд в Смолян.

През цялата 2018 г. съдът е работил в изцяло запълнен по щат съдийски състав от 5 магистрати. От обема на изпълнените задачи през годината може да се направи извод, че разпределението на трудовите функции е оптимално. Не са налице основания да се счита, че определени служители са с по-голямо натоварване за сметка на други, отчете съдия Колчев. По думите му до преди няколко години миролюбиво настроеното население в Родопите се е съгласявало с действията на администрацията, но сега правосъзнанието им е достатъчно високо и хората търсят правата си в съда, и е налице повишено обществено доверие към съда.

През 2018 г. в съда са образувани общо 372 административни дела и 208 касационни дела. Общият брой на всички образувани през отчетния период дела е 580 броя. В Административен съд – Смолян през миналата година са свършени общо 605 дела, при 494 бр. за 2016 г. и 579 дела за 2017 г. Тенденцията за увеличение броя на свършените дела се запазва, отчете председателят.

Председателят на съда посочи, че през 2018 г. не са констатирани сигнали до ВСС и ИВСС за корупционно поведение на магистрати, не са постъпвали такива сигнали и срещу служители. В съда е създадена комисия, която регулярно да проверява поставената на входа кутия за сигнали и жалби до ВСС. Общата констатация е, че всички съдии и служители от съда спазват правилата на Етичния кодекс и с поведението си утвърждават авторитета на институцията.

“Отчетените в доклада резултати показват значителен резерв в съда за повишаване качеството на работа и от гледна точка на качеството на съдебните актове и от гледна точка на качеството на подготовката на съдебните заседания. Пред съда стоят редица предизвикателства през 2019 г. За пореден път от 2010 г. насам показателите сочат на висока натовареност. Същевременно обема от работа следва да се изпълни с намалена в сравнение с посочената година численост на личния състав и по отношение на съдии и по отношение на съдебни служители. Другите предизвикателства са свързани със запазване на създадания авторитет на институцията пред обществото. По преценка на ръководството на съда през 2018 г. отчитаме по-добри резултати в сравнение с 2017 г., но това в никакъв случай не следва да ни успокоява. Съдиите и съдебните служители имат потенциала да отговорят на тези предизвикателства, което от своя страна би довело до отчитане на още по-добри резултати през 2019 г.”, каза в заключение председателя на Административния съд в Смолян Игнат Колчев.

Заместник председателят на ВАС Милка Панчева благодари за работата на съдиите и служителите на Административен съд – Смолян и отбеляза, че не са имали големи проблеми с тях. „Работата ви е добра и критиката не е основно пребиваваща във вашата работа. Искам да ви похваля за качеството на актовете и за това, че отменените са малко, в сравнените с постановените. Това говори за натрупан опит през годините.", каза Панчева.

Председателят на трето отделение на ВАС Марио Димитров също поздрави Административен съд – Смолян за добрите резултати и посочи, че в сравнение с останалите съдилища, са с в добрата среда, но отбеляза, че по отношение на натовареност са под средната.

Вирни се горе