А.Райчев: ГЕРБ ще са опозиция при 4 партии в НС, при 7 - ще управляват

А.Райчев: ГЕРБ ще са опозиция при 4 партии в НС, при 7 - ще управляват

Ако няма коалиция, значи има гигантска фалшификация, смята Андрей Райчев

ГЕРБ набират по 21–23 процента от гласовете на българите, дистанцията с БСП е около 3 до 5 процента. Въпросът е дали ще има още един спад след януари 2013 година. Януари е много тежко изпитание за всеки политик на власт. Това каза социологът Андрей Райчев пред Нова телевизия в коментар за политическия обзор на отиващата си 2012

Пред себе си нямаме стартовите позиции, те ще станат ясни в края на февруари, продължи социологът по повод предстоящите избори догодина. Според него 50% от избирателите все още не са наясно за кого ще гласуват, а като цяло ще гласуват около 60-65% от българите. Така че нито БСП, нито ГЕРБ от сега може да кажат, че ще вземат достатъчно много, за да управляват страната, заяви Райчев. По думите му, ако в следващия парламент влязат четири партии, ГЕРБ ще са в опозиция, ако влязат обаче седем партии – ГЕРБ ще са на власт.

Райчев е категоричен, че без коалиции в следващото Народно събрание няма да може да се управлява и това е видно с просто око. Единственият вариант да се управлява без коалиция е гигантска фалшификация, посочи социологът.

След дебатите около забраната за тютюнопушене на обществени места най-много е загубил премиерът, смята политологът Евгений Дайнов. Загубихме всички, но най-вече загуби опитът на Бойко Борисов да се харесва на всички постоянно. Покрай “цигарените дебати” се видя, че опитът да се харесаш на всички не е управление, каза Дайнов.

Райчев пък сравни пушенето с АЕЦ-а: “България може прекрасно да живее с АЕЦ, да си направи АЕЦ “Белене”, да бъде щастлива с този голям бойлер, какъвто представлява АЕЦ-ът. България може да се откаже от АЕЦ-а и да бъде щастлива и да живее прекрасно, но ние не избираме нито един от тези два варианта, а избираме ту с АЕЦ-а, ту без АЕЦ-а и резултатът е 2 млрд. изхарчени”, заяви социологът. Според него с пушенето е същото – можеше да забрани, можеше да се разрешат отделни помещения и пак щеше да е добре. “Но ние влязохме в типичния, любим български режим – и солта, и боя, и парите”, каза Андрей Райчев.

След окупацията на “Орлов мост”, която разкри слабостта на управлението, това лашкане покрай цигарите е една малка илюстрация на неумението на правителството да управлява непоследователно, смята Евгений Дайнов. Отчаяното искане да се харесат на всички ще ги доведе до загуба на властта, допълни той.

Вирни се горе