9 заявления за саниране са подадени от Смолян

 9 заявления за саниране са подадени от Смолян

Безвъзмездната европейска помощ за саниране на частни домове ще намалее до 35% през новия програмен период. Сега се дават половината от средствата, необходими за обновлението на един блок. “Предоставянето на 50 на сто от средствата беше ексклузивно само за този програмен период”, каза Десислава Йорданова, директор на дирекция “Жилищна политика”

Добрата новина обаче е, че България ще поиска 4-5 пъти повече средства за саниране на сградите за периода 2014 – 2020 г., отбеляза Йорданова. За този програмен период средствата са 64 млн. лв.

Вече има подадени 83 заявления за саниране на блокове в цялата страна, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя допълни, че от тях 10 са недопустими, защото не отговарят на условията. Част от останалите заявления се нуждаят от корекции, като екипите работят по отстраняването на неточностите. Подадените заявления са предимно за сгради до 15 апартамента и са с един или два входа.

Най-много заявления – 9 са подадени от Смолян. В града осем сгради бяха обновени по демонстрационния проект на Програмата за развитие на ООН. Хората са споделили със съгражданите си, че спестяват много разходи за отопление и затова сега заявките там са много, каза министър Павлова.

От 17 септември започва мащабна информационна кампания за над 520 хил. лв. Поръчката се изпълнява от “Маг Адвъртайзинг” на Красен Кралев.

Кампанията ще обхване 36-те града, в които гражданите имат право на безвъзмездната помощ. Във всеки град според големината му информационната кампания ще продължи от 2 до 4 дни. Три лъча с екипи от експерти 108 дни ще дават подробности за условията и ползите от проекта. Първите градове са Пазарджик и Свищов. Там експертите ще отговарят подробно на въпросите на желаещите да обновят своите жилища. Срещите ще продължат до 3 ноември.

“Целта ни е да направим много позитивна кампания, да покажем положителния ефект от санирането, независимо, че в една сграда съжителстват различни хора с различни интереси. Посланието ни е, ако всички сме различни по своему, да бъдем единни за този проект”, обясни министър Павлова.

Социологическо проучване по темата показало, че отношението на хората към обновяването на жилищните сгради става все по-положително, каза министър Павлова.”Очевидно принципът е, че доброто се предава от човек на човек”, допълни тя.

43% от анкетираните са заявили, че имат положително мнение към кампанията, а 37 на сто биха се включили в проекта. Хората биха отделили 2000 лева за обновяване на сградата, в която живеят, показва още проучването. В момента минималната сума, която трябва да заделят, се оценява средно на около 5000 лв.

Вирни се горе