85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВЪЛКО ГАЙДАРОВ

85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВЪЛКО ГАЙДАРОВ

По случай годишнината от рождението на родопския художник Вълко Гайдаров, отдел „Изкуство” при Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян подреди витрина с албуми, книги, студии и статии, проследяващи живота и творчеството на твореца.

Вълко Гайдаров е деец на културата, художник – живописец и график, известен с пейзажите от Родопа планина и картини, изобразяващи бита и архитектурата ни. Роден е на 27 януари 1937 г. в град Девин. През 1964 г. завършва Националната художествена академия в класа на проф. Ненко Балкански. В. Гайдаров е майстор на пейзажа и рисува не толкова природата, колкото усещането за нея. Неговите картини са освободени от прозаичната зримост, като превръщат платната в алегория на чувства и вътрешна красота. Основна тема в неговото творчество са Родопите.

Гайдаров е един от основателите на Художествената галерия в Смолян и е неин директор в продължение на близо 40 години. Има 30 самостоятелни изложби и участие в редица колективни експозиции. Свои творби е излагал в Чехия, Полша, Словакия, Германия, Англия, Гърция, Кипър, Испания, Китай.

През 1991 г. участва в Шестия панаир на изкуствата в Лондон. Вълко Гайдаров е член на Съюза на българските художници и е лауреат на редица награди и ордените: „Св. Св. Кирил и Методий“ ІІІ и І степен ; „Червено знаме на труда“.

Житейският път на родопския художник приключва през 2009 година.

Библиотеката притежава оригинални картини на живописеца, които могат да бъдат видени от любителите на изобразителното изкуство във фонда на отдел “Изкуство”.

Вирни се горе