80% от децата прекарват COVID-19 безсимптомно

 80% от децата прекарват COVID-19 безсимптомно

Докато не преминем всички през въздушно-капковата инфекция, ще има и пета, и шеста вълна на COVID-19. Това заяви пулмологът и ръководител на детската клиника в белодробната болница в София проф. Светлана Велизарова пред БНТ.

Целта на ваксините е да не се стигне до смъртен изход, като тя недоумява как един средно интелигентен човек може да възприема фалшивите новини за ваксините. Не може да се образоваме чрез Фейсбук, това е недопустимо. Това ще бъде лош атестат, защото ковид поколението освен всичко, ще бъде и неграмотно, посочи Велизарова.

Тя увери, че родителите няма от какво да се притесняват, ако детето им се изплюе в едно пликче и отдели слюнка. Щадящите тестове се правят, за да се пазят и самите родители, за да не заразяват околните, обясни тя.

По думите ѝ делта вариантът засяга детската възраст за това, че най-малките били най-затворената и най-неконтактната група. Тя посочи, че децата продължават да боледуват леко, но тези, които са със затлъстяване, диабет, вродени и генетични заболявания го изкарват по-тежко. Няма тежко протичане на коронавируса при деца, които са клинично здрави.

Проф. Велизарова посочи, че не може да се подхожда към всичко с невероятен негативизъм, бягат от личната отговорност и искат да я прехвърлят на някои друг. Налагаме локдаун, за да пазим децата. Не, не трябва да се налага локдаун, децата трябва да ходят на училище. Кой ще носи отговорността, когато вашето дете се разболее тежко? Къде е ролята на родителя, за да може да минем по-леко през вълната?, запита проф. Велизарова.

Най-малкият пациент с коронавирус е бебе на 9 дни. Колкото е по-малко едно бебе, толкова по-леко и по-малко протича вирусът. Родителите са изключително притеснени и не желаят да си тръгнат, ако детето не остане под наблюдение. Нека родителите вземат живота на децата си и съдбата им в своите ръце, нека не разчитат на институциите и лекарите. При 80% от децата коронавирусът протича безсимптомно, но дали ще поемат отговорността, ако заразят някого друг?, категорична бе Велизарова.

Тя уточни, че инфекциите намаляват и преобладават ковид инфекциите.

Вирни се горе