7 причини да посетите района на Смолян през лятото

7 причини да посетите района на Смолян през лятото

1.Спиращи дъха пейзажи

Възрожденска родопска архитектура, стари църкви, сводести мостове и калдаръмени улички, скътани в прегръдката на планината, заобиколени от горди скали и вековни смърчови гори, тук-там редуващи се с тучни зелени поляни… При тази гледка има голяма вероятност да забравите за електронните си устройства и да искате само да „попивате“ с очи. И с цялата си душа.

2.Прохладата на планината

Ако ви е омръзнало да се припичате по родни и чужди плажове, да дишате спарения въздух на големите градове, ако искате да прекарате свободния си ден на чист въздух, или просто мечтаете за една прохладна нощ, в която да се наспите, това е мястото. И не забравяйте да си вземете връхни дрехи, защото тук вечер наистина става доста студено.

3.Изобилието на планината

Тук вероятно няма да намерите акай бери, боб мунг и киноа, но пък всичко което е родила планината е екологично чисто, много вкусно и „натъпкано“ с полезни вещества. Диви гъби, билки и горски плодове могат да се намерят в натурален вид в околностите на Смолян. Освен това напоследък се възражда и високопланинското животновъдство и все по-лесно се намират месни и млечни продукти от местни производители. Ако пък успеете да си набавите домашно отгледани зеленчуци, плодове или фасул от някоя баба, си е ваш личен бонус.

4.Лесен достъп до забележителности наоколо

Искате да посетите кулата Снежанка, Смолянските езера, с. Широка лъка или пещера Ухловица и да разгледате района на Смилян, Могилица и Арда, да се отбиете до Момчиловата крепост и Каньона на водопадите, имате интерес и към Рожен и Момчиловци, но как да организирате всичко това без всекидневно местене от хотел на хотел? В което и кътче от община Смолян да решите да отседнете, ще бъдете сравнително близо до останалите. Разстоянията в Родопите не са големи – ще можете да пътувате във всички посоки и да се прибирате по едно и също време вечер.

5.Съхранената култура

Районът на Смолян се слави като извор на родопската култура и това не е случайно – в района са открити останки от древни храмове, светилища и крепости, тук са основани първите църкви и училища. Тук се намира Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, от което произлизат едни от най-прочутите гайдари и певици в планината. В района могат да се видят коледари, сурвакари, лазарки и кукери. В Смолян и околностите можете да чуете уникалния родопски диалект, съхранил стари езикови форми. На родопски диалект има запазени песни, стихове и проза, старателно документирани в десетки издания.

6.Родопската кухня

Няма как да посетите Смолян и района без да опитате от култовите за тези земи чеверме, пататник, клин, фасул, овче кисело мляко и сирене, саздърма, марудници… Не само ще ви харесат, ще искате да си вземете и за вкъщи. Храната тук ще засити сетивата ви и ще ви зареди с енергия за дълги пътешествия.

7.Събития

Районът на средните Родопи предлага впечатляващо разнообразие от събития през лятото, най-мащабното сред които е Роженският събор, който е способен да събере на едно място цялото фолклорно наследство на страната ни, представено по възможно най-атрактивния начин. Съборът не е ежегоден, като информация може да получите на http://www.rozhen.bg/bg/ . Интересен е и Фестивалът на дивите цветя, през юни, провеждан в горното поречие на р. Арда, представящ „пъстра китка“ от събития за любителите на дивата природа и на родопските традиции, както и еко джаз фестивалът под звездите на около 2000 м. надморска височина, в подножието на връх Перелик. Едно от най-популярните събития в района за лятото е Гайдарското надсвирване, което събира стотици гайдари и хиляди публика на едно от най-магнетичните места в Родопите – Илинденските поляни край село Гела. То се провежда винаги през първата събота и неделя на месец август.

Музеят, галерията, както и местните читалища в община Смолян ежегодно провеждат събития за малки и големи. Организират се концерти на открито, лятно кино и други събития, позволяващи на посетителите на усетят хладната прегръдка на лятната нощ в Родопите.

За повече информация и вдъхновение посетете официалният туристически портал на Смолян: www.visitsmolyan.bg , последвайте ни във фейсбук , ютюб и инстаграм.

Вирни се горе