64 километра стопирани пътни отсечки ще се ремонтират това лято в Смолянско

64 километра стопирани пътни отсечки ще се ремонтират това лято в Смолянско

Всички отсечки, на които преди две години са извършени подготвителни дейности в региона, ще бъдат ремонтирани това лято, заяви областният управител на #Смолян Емил Хумчев.

„Успяхме да стигнем до разбирателство с АПИ, които ни дадоха зелена светлина за продължаване на работата по четирите важни пътни артерии в Смолянска област. От този понеделник фирмата, която е сключила анекс към договора, започва работа. В момента придвижват техника. Това са отсечките от разклона за златоградското с. Старцево до #Неделино, пътя #Баните – Соколовци, пътя #Рудозем – Пловдивци и от разклона на Черна към Кърджали в община Мадан. Имахме големи притеснения, но успяхме да убедим председателя на борда на директорите на АПИ, че тези отсечки за изключително важни и трябва да станат това лято“, каза Хумчев и благодари на партньорите в коалицията от "Има такъв народ", които допринесли за отпушване на ремонтите.

Той заяви, че за свлачището на главния път Смолян – Девин, между Стойките и Широка лъка, продължава да настоява да се направи спешен ремонт това лято „Има направено задание, имаме уверението, че тази отсечка също ще бъде финансирана. Убеждаваме ги, че не може да продължава повече така. Ние сме изключително труден район. Трябва държавата да подпомогне направата на пътища в Смолянска област. Всички казват Родопите са красива дестинация, но без пътища не можем да развиваме туризъм и икономика“, коментира Хумчев.

На брифинг в Смолян депутатът Михал Камбарев от Продължаваме промяната заяви, че е водил разговори в АПИ за проекта за четирилентово трасе Смолян – Пловдив и за основния ремонт на отсечката Рудозем – #Смолян, за която стана ясно, че обществената поръчка се обжалва,съобщава "Марица".

„За четирилентовото трасе през следващия месец се очаква да се пусне обществена поръчка за проектиране, това е добрата новина. Но ще трябва да имаме търпение, до започване на строеж очакването е да минат 3-4 години, за да се извършат всички процеси по отчуждаване на земи и подготовка на строеж. Като за тази обществена поръчка няма да има ограничение небългарски фирми да не участват. В контакт сме с различни посланици, от които се надяваме те да насърчат чужди компании също да кандидатстват и да донесат експертиза за строеж на такива пътища във високопланински региони, какъвто е нашият“, заяви Камбарев.

За ремонта на пътя Рудозем – Смолян през Фатово, той посочи, че проблема е, че една от фирмите, която е участвала в тази обществена поръчка в момента обжалва пред КЗК, което е спряло временно процедурата. „Очаква се след няколко дни КЗК да излязат със становище, след това фирмата има право още веднъж да обжалва, но до края на месеца и двата кръга на обжалване трябва да минат, което означава следващият месец да се възобнови процедурата и лятото да се използва за ремонт на тази отсечка“, каза Камбарев.

Той подчерта, че проекта за четирилентово трасе Смолян – Пловдив не изключва работа по разширяване на съществуващото трасе с трета лента в участъка Асеновград – Смолян. „За третата лента тази година най-вероятно няма да има възлагане, но се очаква през 2024 г. да започнат реални действия. Което означава и третата лента, и четирилентовото трасе, да се случват паралелно. Като първо ще се започне с третата лента и след това да започне строежа на четирилентовото трасе“, заяви Камбарев.

Вирни се горе