600 жители на селата Бръщен и Црънча са на гурбет

600 жители на селата Бръщен и Црънча са на гурбет

Близо 600 души са заминали зад граница – около 400 от с. Бръщен и около 200 от с. Црънча през тази година, съобщават от кметствата.

Голяма част от трудоспособното население на с. Црънча и с. Бръщен тръгва през още през януари на работа в Англия и други европейски страни.

Заминаващите на сезонна работа стотици гурбетчии са наети за поредна година по договори в чужбина. Те вече са се доказали като работници от доста години и нямат проблеми с работните си места предимно във Великобритания.

Почти всички желаещи да работят зад граница от жителите на с. Бръщен и с. Црънча вече са заминали. Пътуването започва още след 10 януари, пише Вестник на Община Доспат. Близо 600 жители на двете родопски села работят в чужбина – предимно във Великобритания, Германия, Холандия, Испания, Гърция и др. Сред мигриращите работници има цели семейства, а децата остават при баби и дядовци. Гурбетчиите работят предимно в селското стопанство, а също така в строителството, а някои и в областта на туризма, допълват от кметствата.

Вирни се горе