60 КАДЪРА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ В СМОЛЯНСКО

60 КАДЪРА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ В СМОЛЯНСКО

На 17 ноември 2022 г. от 18 часа в зала „Петър Стайков” на КДК ще бъде открита поредната самостоятелна изложба на фотографа Сашо Сарандалиев. Тя носи емблематичното заглавие „60 кадъра от политическия живот в Смолянска област” и обхваща времето от 1981 до 2021 г. – четири десетилетия от живота, който живеем в този край на отечеството, запечатани „надлежно” от фотоокото на Сашо.

В колекцията от политически лица срещаме Тодор Живков да свири на гайда, Симеон Сакскобурготски да се разхожда из Смолян, Филип Димитров, Иван Костов, Сергей Станишев, Пламен Орешарски, Бойко Борисов... До тях цъфтят президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, Росен Плавнелиев и Румен Радев, партийни лидери и министри, местни величия...

Човек гледа лицата им, усмивките, широко отворените им очи пред хубостите на Родопа и мисли колко обещания бяха дадени през годините, колко сладки приказки бяха разказвани и колко малко се случи от всичко това. Нито закон за планишната, нито алтернативно земеделие, нито развито животновъдство, нито отпушена граница на юг... И колко човешка енергия бе похабена, докато накрая младите напуснаха бащиното огнище и се пръждосаха по широкия свят.

Освен любопитство, изложбата навява тъга, че Смолян и общинските центрове „дишат” с акумулатор и че ако нещата се точат така, скоро последният жив родопчанин ще трябва да „дръпне шалтера” и да загаси живота в планината. Пепел ми на езика, дано никога не се случи това! Разглеждзайки фотосите, няма как да не ви минат подобни мисли и на вас.

Има и нещо положително в тази безценна колекция, вижда се колко обичана планина е Родопите. Не само за поети и философи, а и за политици от разнороден калибър – малки, големи, лъжци, мошенници, някой дори чисти тъпанари. Елате ги вижте и ще се убедите, че е така.

Аплодисменти за Сашо Сарандалиев!

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Вирни се горе