59 нарушения са установени в област Смолян при проверка на товарни автомобили и автобуси

59 нарушения са установени в област Смолян при проверка на товарни автомобили и автобуси

59 нарушения са установени в област Смолян при проверка на товарни автомобили и автобуси в хода на акция организирана от ROADPOL.

За периода от 07 до 13 февруари 2022 г. на територията на област Смолян, както и в цялата страна се проведе специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите по линия на Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция“ – ROADPOL. Аналогични действия бяха осъществени във всички страни-членки на ЕС.

Контролните действия бяха извършвани съвместно от екипи на „Пътна полиция“ и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Акцент в операцията бе поставен върху спазването на скоростните режими, недопускането на управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози, спазването на изискването за ползване на обезопасителните колани, проверка отчетите на тахографите, спазване на часовете за почивка, техническа изправност, нередовни документи и нарушения, свързани с ADR, разпоредбите на ЗДвП и КЗ. По време на едноседмичната акция контролните органи в област Смолян са проверили 309 товарни автомобила. Установени са общо 59 нарушения. Най-много от тях са свързани с управление на МПС с превишена скорост – 12 случая. 11 нарушения са свързани с нередовни документи на водачите и 3 с нередовни документи на превозното средство. 7 от проверените водачи, управлявали МПС без да използват обезопасителни колани. В 2 случая е констатирана техническа неизправност на ППС и товара. 1 водач е със служебно прекратена регистрация и 1 е управлявал товарен автомобил след употреба на алкохол, под 1,2 промила, отчетени с техническо средство. Останалите нарушения са свързани с не носене на документи за управление на МПС, без технически преглед на превозната средство и др. Значително по-малко нарушения са установени при проверените по време на акцията в областта ни 50 автобуса. Допуснати са 5 нарушения, като 2 са за не използване на обезопасителен колан, останалите са свързани с нередовни документи на превозното средство и/или неговия водач.

Съставени са 6 акта за специфични нарушения по линия на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ , 1 не носи карта удостоверение за психологическа годност, 2 –ма с не попълнен пътен лист, 1 за нарушение свързани с тахографа. За автобусите, 1 е за не внесен лиценз за превоз на пътници и 1 без годишен технически преглед.

Операции с този акцент са залегнали в календара на ROADPOL четири пъти в годината. Причината за това е, че инцидентите с участието на подобен вид превозни средства, водят до най-голям брой жертви, висок травматизъм и материални щети.

Вирни се горе