5+1 формации в 49-то Народното събрание

 5+1 формации в 49-то Народното събрание

В следващия парламент се очаква да влязат пет политически формации, шеста е около 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Това показва новото национално представително допитване на "Тренд" по поръчка на "24 часа", проведено по-малко от два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори. Анкетирани са 1003 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".

Още преди официалното обявяване на предизборната коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", тя събира електорална подкрепа и започва да конкурира ГЕРБ/СДС. Според данните предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации, не се регистрира отлив вследствие на обединението, но няма и добавени гласове.

ГЕРБ запазва минимално предимство от 25,6% - по-малко от процент пред обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", за което заявяват, че 24,8% от анкетираните ще гласуват.

Третото място остава за ДПС с 12,8%. "Възраждане" достига нива от 11,9% сред гласуващите. Пета е БСП с 8,9%.

Реални шансове за парламентарно представителство запазва "Български възход" с 4% сред гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев.

На дистанция от парламентарната бариера, но над 3% остава "Има такъв народ". Опцията "не подкрепям никого", която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4,8%).

Снимка: GettyImages

Вирни се горе