47 бягащи от войната украински граждани са настанени до момента на територията на област Смолян

47 бягащи от войната украински граждани са  настанени до момента на територията на област Смолян

47 бягащи от войната украински граждани са пристигнали и настанени до момента в област Смолян, съобщи след заседанието на Областния кризисен щаб днес и.д. „Секретар на Областна администрация“ Андрей Кадишев. На територията на община Смолян са настанени 31 човека; в община Девин 12 души; в община Златоград -3; Чепеларе-1.

Кадишев заяви, че общините от област Смолян са потвърдили възможност за настаняване на бежанци при нужда. В Борино могат да приемат до 20 човека в къщи за гости, които осигуряват нощувка и изхранване. В Златоград има възможност за настаняване на 4-членно семейство. В Неделино в общинско общежитие могат да бъдат приютени 50 човека, а в Чепеларе хотелиери могат да приемат около 70 човека . В хотел в Пампорово също могат да бъдат настанени максимум 50 украинци.

Информацията за пристигане на лицата в област Смолян се подава от Координационен център, който работи към Министерски съвет.

Съгласно решение на Министерски съвет всички бягащи от военните действия в Украйна, влезли на територията на България от 24 февруари насам, получават временна закрила.

Право на временна закрила имат всички украинци, напуснали страната след 24.02.22 г., като лицата трябва да се регистрират до 31.03.22 г., за да им бъде издаден регистрационен документ (ламинирана карта) със снимка и QR код. Регистрацията се осъществява на граничния пункт.

Първата стъпка, която трябва да направят пристигащите в област Смолян, е да се регистрират в служба „Миграция“ в сградата на Областна дирекция на МВР-Смолян, която се намира на адрес бул. „България“ № 67 . Там ще им бъде разяснено какъв статут могат да получат и какви права и задължения имат съобразно статута си в периода на пребиваване в страната ни. В зависимост от статута, който ще получат има възможност за социално подпомагане, медицинска помощ, възможност за посещение на учебни и детски заведения.

В БЧК-Смолян се води списък на гражданите, които искат да предоставят помещения в помощ на хората, бягащи от военните действия. На телефона на БЧК-Смолян 0301/ 63297, както и на дежурния телефон на Областна администрация -Смолян / 0889 85 00 47/ , гражданите, които желаят да предоставят места за настаняване, могат да заявят това, като посочат адреса и брой на лицата, които могат да бъдат настанени.

Вирни се горе