3990 са личните лекари в цялата страна към 12 януари 2023 година

3990 са личните лекари в цялата страна към 12 януари 2023 година

Застаряващи джипита без мед. сестри

3990 са личните лекари в цялата страна към 12 януари 2023 година, като броят им е с 329 повече от миналата година. Тази статистика даде председателят на УС на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров на кръгла маса в Народното събрание за развитието на първичната извънболнична медицинска помощ под надслов "Проблеми, предизвикателства и възможни решения в първичната извънболнична медицинска помощ".

Тя бе организирана от парламентарната Комисия по здравеопазването съвместно с Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Маджаров изрази мнение, че цифрата не е сигурна, тъй като може да се дължи на несъбрани досега данни от РЗИ.

Най-големият кадрови проблем е в Северозападния район, където 48% от лекарите са над 55 г. Най-добра е грижата в София и Пловдив, Варна, Плевен и Бургас, където има университети.

Основният извод е, че 15% от всички лекари в страната са над 50 г. Маджаров нарече липсата на лични лекари и високата им възраст "криза и силно ограничен достъп до медицинска помощ". Председателят на БЛС смята, че системата на джипитата няма да може да се самовъзпроизвежда.

Интересен акцент бе, че българските политици ще трябва да вземат решения, които са вземали политиците преди 20 г., а именно да закриват в болници, защото за това време броят им се е увеличил - от 149 до над 3500 болници.

Заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов обеща сътрудничество на ведомството по проблемите.

Председателят на Комисията по здравеопазването доц. д-р Антон Тонев представи предложение за концепция за реформа в системата на здравеопазването, озаглавено "Да обърнем пирамидата". Той потвърди, че възрастовият проблем е основен в извънболничната помощ в страната.

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров представи информация за целите, функциите, финансирането, нормативната уредба и проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ.

Той посочи като проблем в системата също, че поради липса на достатъчно средства и ниско заплащане голяма част от лекарите у нас нямат медицинска сестра или сътрудник.

30 млн. са регистрираните прегледи, 2.5 милиона от тях отиват в хоспитализации, сочи статистиката.

24 ч./7 дни/365 дни в годината - това е "лукс", смята председателят на личните лекари. Да се мисли по въпроса, тъй като един преглед на пациент е 1.80 лв. и как да се подобри системата на Спешната помощ, поиска той,пише news.bg.

Вирни се горе