35 деца, отглеждани в област Смолян, са осиновени през 2022 г.

35 деца, отглеждани в област Смолян, са осиновени през 2022 г.

През 2022 г. в област Смолян има 27 осиновявания с български кандидат-осиновители и 8 деца осиновени чрез международно осиновяване в чужбина. Това каза в интервю за Агенция "Фокус“ Петя Пампорова – директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане“ – Смолян. "Българският кандидат-осиновител предпочита да вземе бебе по възможност в най-малка възраст – между 6 месеца и 2 години. Той иска детето да е здраво, без фамилна обремененост. Осиновителите от чужбина нямат тези претенции. Те вземат и по-големи деца, вземат в биологични двойки или тройки – братя и сестри. Не ги притеснява тъмния цвят на ромския произход, не се притесняват да вземат деца с различни заболявания“, обясни Пампорова и уточни, че всички международни осиновявания, са на деца в по-висока възраст, от ромски произход и част от тях са и със заболявания.

След влизането на детето в осиновителското семейство, тече двегодишен срок на наблюдение на адаптацията му в това семейство. "Ние получаваме периодично доклади от дирекциите "Социално подпомагане“, в чиито район са осиновени децата. С част от осиновителите, по тяхно желание, поддържаме и лични контакти. Изпращат ни снимки и видеоклипове и ни показват колко са пораснали децата“, допълни директорът на социалната служба в Смолян.

Пампорова подчерта, че за 2022 г. няма изоставени деца, родени в област Смолян.

На територията на областта има 22 семейства, кандидат-осиновители, които чакат да ги споходи най-голямата радост – да осиновят дете. 20 от тях са вписани в предходни години, а две семейства са вписани от началото на новата година.

По думите на Пампорова, процесът на осиновяване е различен. "Колкото по-ясни са исканията на едно семейство и неговите желания, толкова по-бързо им се случват нещата. Със сега действащата система за осиновяване процедурата е максимално облекчена и не е мудна, тромава и бавна, както много хора си мислят. Ако кандидат-осиновителите са запознати с информацията какви деца се вписват в регистъра за осиновяване като произход, здравословно състояние, възраст и фамилна обремененост, нещата се случват бързо. Ако семейството е достатъчно отворено към това, което ние имаме в регистъра като деца, им се случва бързо осиновяването. Ако обаче са решили категорично, че искат дете от български произход, момиче или момче, русо, бяло със сини очи – чакането е голямо“, каза още Петя Пампорова.

Вирни се горе