32-годишната д-р Хаджиева е новият съдебен лекар в МБАЛ – Смолян

32-годишната д-р Хаджиева е новият съдебен лекар в МБАЛ – Смолян

Д-р Кристина Хаджиева е новият съдебен лекар в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ и изпълняващ длъжността началник на отделение „Съдебна медицина”. 32-годишната д-р Хаджиева от 2019 г. е в редиците на съдебните медици в Пловдив, асистент е в Медицинския университет в родния си град, а в Смолян започва работа през юли миналата година, след внезапната смърт на д-р Тодор Добрев. От няколко месеца вече е пръв помощник на разследващите в областния град и на хората, потърсили освидетелстване за нанесени телесни повреди, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ – Смолян.

Младата пловдивчанка е завършила медицина през 2015 година в Медицински университет – Пловдив. След дипломирането си е специализирала четири години „Съдебна медицина“. На въпрос защо точно тази непривлекателна за жените професия, от която дори и мъжете бягат, тя казва: „Това е най-интересната професия. В нея се събира всичко от медицината и трябва да имаш много знания – във всички области, за да можеш да я работиш качествено и да дадеш най-доброто от себе си. Още повече, че в нашата работа се сблъскваме с престъпления и изходът на разследването до голяма степен зависи от нас“, допълва тя.

Когато е кандидатствала медицина д-р Кристина Хаджиева не е мислила, че ще работи като съдебен лекар. „В пети курс, когато провеждахме упражненията, ми стана много интересно и реших да специализирам“, споделя тя и допълва: „За да работиш като съдебен лекар, трябва да имаш здрава психика от една страна, а от друга да не се отказваш и да търсиш причините докрай – и най-неясното да излезе наяве“.

Убийството, което стана на 28 януари 2023 г. в село Чокманово, й е първият тежък случай, по който е работила в нашия край. Тези няколко месеца в МБАЛ – Смолян, тя е освидетелствала хора и е издавала съдебно-медицински удостоверения. „До момента съм издавала документи само за леки телесни повреди, но и те не са много. Смолян е много спокоен район“, посочва д-р Хаджиева.

„Проблемът със съдебните медици е повсеместен за цялата страна. Голяма част от областите са само с по един съдебен лекар и повечето от тях са в предпенсионна възраст. Но за щастие аз не съм единственият млад лекар в тази сфера в Пловдив. В момента има три специализантки и освен мен в МУ работят още две колежки, които взеха тази специалност. Май жените имат по-голям интерес към съдебната медицина отколкото мъжете“, казва оптимистично младата лекарка.

Д-р Кристина Хаджиева е семейна, има син на две години. „Съпругът ми е криминалист в полицията в Пловдив. Животът ни събра на една аутопсия – на едно убийство“, добавя още тя.

Вирни се горе