31 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

31 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

На фокус е каузата да защитим децата и младите хора от мощното влияние на търговията с тютюневи изделия и вейп

Тази година отбелязваме 31 май, Световния ден без тютюнопушене, с актуалния призив на Световната здравна организация: „Да защитим младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. По този повод Регионална здравна инспекция – Смолян организира редица информационни инициативи.

От началото на месеца експерти на здравната инспекция посетиха училищата в с. Ерма река, Средногорци и Смилян, и гимназията в Девин. Те проведоха дискусии с над 120 ученици от първи до девети клас на тема „Радостите и ползите да растеш без цигарен дим и фалшиво приятната пара на вейпа“.

Също през май специалистите по профилактика на болестите се срещнаха с 50 студенти-педагози от ПУ „Паисий Хилендарски“ – филиал Смолян и представиха пред тях темата за влиянието на употребата на тютюневите и свързаните с тях изделия, върху здравето на децата и младежите. Бъдещите учители бяха информирани за специфичните вреди от никотина и други токсични съставки върху развитието в детска-юношеска възраст и мотивирани да работят за възпиране на пушенето сред техните бъдещи възпитаници. На срещата се състоя и демонстрация на въздействието на цигарения дим, като осем пушачи установиха съдържанието на въглероден оксид в издишания въздух и намалената възможност на кръвта им да храни с кислород тъканите. От същото изследване се възползваха и единадесет души в акцията на открито в Смилян, която се проведе на 14 май със съдействието на Посетителския информационен център към местното читалище „Проф. д-р Асен Златаров“.

В отбелязването на Световния ден без тютюнопушене се включва и Регионалната библиотека „Николай Вранчев“. На вниманието на читателите от 31 май е аранжирана витрина с издания, представящи различни методи за отказване на цигарите, както и печатни материали за вредата от пушенето на Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи, предоставени от РЗИ.

Всеизвестно е, че тютюнопушенето е вредно за здравето и причинява 25% от всички видове рак, както и убива над 8 милиона души всяка година. И тъй като половината от всички потребители на тютюн умират преждевременно, поддържането на пазара зависи много от набирането на нови потребители. Затова тютюневата индустрията използва множество находчиви тактики, за да спечели доверието и интереса на младите хора още от ранна възраст.

Световната тютюнева индустрия, известна още като Big Tobacco или Едрия тютюн, работи усърдно за създаване на среда, която насърчава младите да употребяват нейните продукти, включително чрез недостатъчно строгото регулиране на предлагането им. Тя разработва „нови“ и „по-безопасни“ изделия, за които обаче вече е известно, че са вредни за здравето. Пример за това са електронните цигари за еднократна употреба, известни още като „вейп“, както и никотиновите торбички, наричани в България „снус“. Те привличат много подрастващи заради огромното разнообразие от сладки вкусове или аромати, и цветния и провокативен дизайн на опаковката. Освен това тези продукти твърде често достигат до децата и младежите чрез публикации на инфлуенсъри в социалните мрежи или чрез реклами в платформи за стрийминг на видеоклипове, филми и музика. По информация на СЗО дори краткото излагане на онлайн съдържание с електронни цигари може да въздейства стимулиращо върху намерението за използване и за по-положително отношение към тях от младите хора.

Според Световната здравна организация по-висок процент млади хора използват електронни цигари в сравнение с възрастните. Данни от 2022 г. показват, че в световен мащаб най-малко 37 милиона деца на възраст 13-15 години употребяват някаква форма на тютюн, а в някои страни от Европа употребата на вейп сред учениците е 2–3 пъти по-висока от пушенето на цигари. Но пътят към тютюна изглежда предначертан: проучванията показват, че младежите, които използват вейп, са почти три пъти по-склонни да използват обикновени цигари по-късно в живота.

Електронните цигари (вейп) с никотин предизвикват силна зависимост и са вредни за здравето. Те образуват токсични вещества, за някои от които е известно, че причиняват рак, а други повишават риска от сърдечносъдови и белодробни заболявания. Никотинът влияе на развитието на мозъка на децата и тинейджърите, води до по-бързо пристрастяване в сравнение с възрастните и до риск от влошаване на психичното здраве – обучителни нарушения, проблеми с настроението и повишена тревожност при младите потребители.

В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, 2020 г., всеки шести ученик във възрастта 10 – 19 г. е настоящ пушач. Интензивно, над 6 цигари дневно, пушат над половината от пушачите в тази възраст, с лек превес на момчетата. Признаци на тежка зависимост (запалване на цигара веднага след сън) проявяват 20% от момчетата и близо 27% от момичетата от групата на пушачите, предимно във възрастта 15-19 години.

Използвани са информация от Министерство на здравеопазването и статии от официални интернет страниците на Световната здравна организация (WHO European region, WHO PAHO)

Вирни се горе