3 месеца след като Камбарев говореше за високоскоростен път, Караджов нареди на АПИ да стартират проектиране

3 месеца след като Камбарев говореше за високоскоростен път, Караджов нареди на АПИ да стартират проектиране

Преди няколко дни министърът на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов съобщи, че е възложил на АПИ да стартират проектирането на изцяло ново високоскоростно трасе по маршрут Пловдив-Смолян. Камбарев, от своя страна, спомена за тази смела идея на управляващия коалиционен екип в Смолян още през февруари, в интервю с вестник „Марица“ и в регионалния новинарски портал SmolyanNews.com.

След тези интервюта последваха множество запитвания към съответните органи, не само от него, а и от останалите му колеги в областта. Коалиционният екип положи много усилия да проучи какви са възможните опции за облекчаването на трафика по маршрута Пловдив-Смолян. Камбарев се консултира включително и с експерти в строежите на високоскоростни пътища отвъд пределите на страната.

Въпросите отправени от коалицията към съответните институции през последните месеци очевидно дадоха резултат. Министър Караджов споменава, че става дума за три различни варианта за проектирането на пътя. Идеята е той да бъде изцяло четирилентов и по съвсем ново трасе, така че да ограничи тежкия трафик, минаващ през населените места.

Камбарев и колегите му са твърдо на мнението, че този мащабен инфраструктурен проект би повлиял максимално благоприятно на икономиката в региона, на облика на Родопите като атрактивна туристическа дестинация, на търговията по този маршрут и на туристопотока към Гърция.

Предстои да разберем какво е експертното мнение на АПИ и какви са възможните варианти за реализация на мечтата на родопчани.

Пресцентър ПП

Вирни се горе