3 лв. за литър бензин наесен?

3 лв. за литър бензин наесен?

3 лв. ще струва за литър бензин наесен, прогнозира финансовият експерт Кольо Парамов, който участва в дискусия за цените на горивата по БНР.

“Нещата ускорено вървят на там. Има няколко основни фактора, които диктуват тази цена и днес българското правителство е в невъзможност да регулира цените”, добави той.

По думите му високите цени обаче ще доведат до засилване на недоволството към управляващите и до задълбочаване на кризата.

Проблемът е в доходната политика и както и да говорим, ще стигнем до мястото, че българите нямат достатъчно средства да покрият насъщните разходи, които би следвало да осигуряват нормалния начин на живот, коментира още той.

Парамов направи съпоставка с цените на горивата в Люксембург и Литва, с които имаме сериозно различие.

“Там цените са по-ниски от нашите, вероятно техните петролни компании използват някакви вътрешни резерви. В Люксембург обаче хората получават от 18 до 22 пъти повече от средната заплата у нас”.

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков, който също участва в дискусията, посочи, че България е на четвърто място по цени на бензина и на седмо по цени на дизела.

“Имаме най-ниския акциз на бензина и втори на дизела (в ЕС), затова цените трябва да са различни. Би трябвало да сме на първо място по ниски цени при бензина и на второ при дизела”, каза Трайков.

Според председателя на асоциацията на собствениците на малки и средни бензиностанции Ивайло Николов, високите цени на горивата ще доведат до фалити на бензиностанции.

Немислимо е акцизът им да се облага втори път данъчно, като му се начислява и данък добавена стойност, така че ДДС-то трябва да отпадне, призова той.

Людмила Елкова от партия “България на гражданите” подчерта, че акцизите са общностна политика и не могат да бъдат намалени. Тя посочи, че ДДС се начислява върху горивата във всички страни на ЕС.

Два дни след като заяви, че Европейската комисия може да се намеси, ако горивата у нас поскъпнат твърде много, министърът на транспорта Ивайло Московски поясни, че е направил само предположение.

Вирни се горе