29 милиарда евро за България през следващите години от ЕС

 29 милиарда евро за България през следващите години от ЕС

Над милиард евро повече, съобщи във Фейсбук страницата си Борисов

Европейските лидери постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от кризата с коронавируса.

Това стана след заседание, продължило 4 денонощия, което беше на път да постави рекорд по своята продължителност.

В “Туитър” председателят на Европейския съвет Шарл Мишел оповести новината с една дума “Сделка”. “Направихме го! Европа е единна и силна”, каза той на започналата преди малко пресконференция заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен". Президентът на Франция Еманюел Макрон пък определи днешния ден като “исторически за Европа”.

Цифрите за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и за възстановителния план са без промяна – сътоветно 1.074 трилиона евро и 750 млрд. евро. Според това, което вчера бе оповестено пред медиите, от тях 390 млрд. ще се отпускат под формата на безвъзмездни средства, а 360 млрд. – на заеми.

Намалени са обаче парите за кохезия, устойчивост и ценности от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд.

Сериозно орязване бе залегнало за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа – от 30 млрд. на 10 млрд. евро.

Към текста за върховенството за закона бе добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните-членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства.

Увеличават се отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС – Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3, 5 млрд. евро.

България ще получи близо 29 милиарда евро в следващите години. Това обяви премиерът Бойко Борисов.

“България взе над 1 млрд. повече, всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Накрая всички се поздравихме и в 7 без 20 българско време честитихме на премиера на Швеция рождения ден. Сестра ми имаше рожден ден в петък, не можах да отида, тя одъртя вече, няма да се сърди, да е жива и здрава, да я поздравя от тук”, каза Борисов. За първи път България ще има и 200 милиона лева за бедните райони, обясни Борисов.

“Шарл Мишел е изключителен приятел на България. Меркел много помогна. Огромна подкрепа и от Себастиан Курц, направи изказване пред съвете все едно е премиер на България, че държи да получи България тези 200 млн. Специално да на премиера на Холандия”, коментира премиерът.

Вирни се горе