275 години руски балет с премиера на Лебедово езеро в Real 3D в Кино Арена

275 години руски балет с премиера на Лебедово езеро в Real 3D в Кино Арена

На 4ти юли от 20:00 часа и на 6ти юли от 18:00 часа любителите на класическия руски балет ще се насладят на едно завладяващо представление на Лебедово езеро в RealD 3D. Кино Арена става домакин на балета на Мариинския театър, създател на едни от най-добрите световни танцьори, забележителна музика и сензационен балет. Специалната постановка на Лебедово езеро в RealD 3D от сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург с Екатерина Кондурова в ролята на Одет/Одилия ще бъде излъчена в кино Арена Запад, София; кино Арена Младост, София; кино Арена Гранд Мол Варна; кино Арена Мол Велико Търново; кино Арена Парк Мол Стара Загора; кино Арена Централ Мол Плевен и кино Арена Смолян. По този начин водещата киноверига присъединява зрителите в България към световните празненства по повод 275 години Руски балет!

Само 50 избрани киносалона в цял свят показват Лебедово езеро RealD 3D! Фантастичното представление е заснето на живо от Cameron Pace Group, компанията на Джеймс Камерън и Винс Пейс. Използвана е технологията, спечелила Оскар с филмите „Аватар“ и „Животът на Пи“. За филмирането на спектакъла се налага много от седалките в Мариинския театър да бъдат преместени, за да направят място за осем големи съоръжения за 3D камери: две на релси в крайните десен и ляв ъгъл, три – вградени в креслата, една – монтирана на специален кран, за да заснеме от високо движенията на таньорите от Мариинския балет. Друго съоръжение е поставено в оркестрината на арт директора на Мариинския театър, Валерий Гергиев, всепризнат диригент от световна класа. Рос МакГибън е режисьор на заснемането. Той е бивш танцьор от Кралския Балет, танцувал е с Нуреев, а през последните няколко години режисира живи балетни предавания за кината. Той познава тънкостите в балета и знае кога трябва да се покажат лицата на танцьорите и кога кадри на движението на краката.

Юрий Фатеев, заместник директор на Мариинския балет казва: "Ние изпълняваме Лебедово езеро, защото този балет е създаден в нашия град и нашия тетър. Това е много важно за нас. В днешно време всички трупи по света играят Лебедово езеро, но оригиналът е създаден за сцената на Мариинския театър от гении като Пьотър Илич Чайковски, Мариус Петипа и Лев Иванов.“

С кинопремиерата на Лебедово езеро RealD 3D – една магическа среща на най-добрите балетисти, заснети от най-добрите професионалисти в сферата, се отбелязва 275 годишнината на руския балет.

Вирни се горе