27 март - Ден на европейските автори

27 март  - Ден на европейските автори

Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ се включи в първото издание на Деня на европейските автори - инициатива на Мария Габриел, еврокомисаря, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В над 1100 училища в Европа европейски автори четат откъси от свои произведения, а в България училищата са 246.

Учениците от VIIIа, IXа и XIа клас, профил „Хуманитарни науки“ заедно със своите преподаватели - Даниела Лалова, Надежда Станкова, Златка Коджебашева и Марияна Величкова, участваха в изнесен урок в зала „Петър Стайков” на КДК, гр. Смолян, и се срещнаха с родопския писател Светозар Казанджиев. Той увлекателно разказа за начина, по който се създава една книга, и акцентира на това колко е важно младите хора да четат, ако искат да бъдат образовани и информирани днес. Срещата завърши с четене на разказ, написан от Светозар Казанджиев.

Урокът, различен и вълнуващ, предизвика интереса на учениците, които си пожелаха повече такива дейности извън класната стая и повече срещи с такива творчески личности като писателя Казанджиев.

Европейската комисия, подкрепена от Националните агенции на страните членки, обявява за първи път 27 март 2023 г. като Ден на европейските автори. Идеята е да се провежда ежегодно в последния понеделник от месец март. Инициативата е насочена най-вече към младите хора за насърчаване на четенето.

#ReadWithEurope

Вирни се горе