26 партии и коалиции се регистрираха за предстоящите избори на 2 април в ЦИК

26 партии и коалиции се регистрираха за предстоящите избори на 2 април в ЦИК

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 2 април изтече в 17:00 часа на 15 февруари 2023 година. За участие в изборите от 8 февруари до днес се регистрираха общо 26 формации – 18 партии и 8 коалиции.

Оттук насетне следва да се извърши проверка на списъците, представени от партиите и коалициите. Едва тогава ще стане ясен окончателният брой на участниците в следващите избори.

Кои са новите (стари) претенденти?

За участие във вота за народни представители заявиха желание всички партии и коалиции от 48-ия парламент - ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Възраждане" и "Български възход". "Продължаваме промяната" и "Демократична България" също подадоха документи, но този път като коалиция, със заявката да работят за "справедлива България" и да провеждат реформи. Освен тях в надпреварата ще се включат и стари познайници от близкото и далечно минало, които ще направят опит да съберат необходимите гласове за прескачане на 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Бившите коалиционни партньори Мая Манолова и Татяна Дончева отново се появиха в общ политически проект. Техните партии - "Изправи се България" и "Движение 21" се озоваха в коалиция заедно с АБВ на Румен Петков и бивши социалисти като Костадин Паскалев и Валери Жеблянов. На предишния вот Дончева се отказа от участие в изборите, за да "положи основите и да участва активно в изграждането на солидно, дългосрочно политическо обединение".

Заявка за участие във вота направи и формацията от близкото минало - Национално движение за стабилност и възход (НДСВ), която също очаква да влезе в следващия парламент.

Бившите депутати от "Има такъв народ" Ива Митева и Любомир Каримански влязоха в коалиция с "Движение на непартийните кандидати" на Минчо Христов, "Партия на зелените" на Владимир Николов, "Социалдемократическата партия" на Тодор Барболов и партия "Сбор" на Димитър Илиев и също подадоха документи за участие в предсрочния вот на 2 април.

Подали документи за участие в изборите са и по-непопулярни формации - партия "Българско национално обединение - БНО" на Георги Георгиев, партия "Мир" на Симеон Славчев, "Социалистическа партия Български път" на Ангел Димов, партия "Глас народен" на Светльо Витков, "Български национален съюз "Нова демокрация" на Боян Расате, "Народна партия истината и само истината" на Венцислав Ангелов, коалиция "ВЪН от ЕС и НАТО" (между партиите "България на труда и разума", партия "КОЙ - Компетентност, Отговорност и Истина" и партия "Нация") на Георги Манолов, Кирил Гумнеров и Светозар Съев, "Български съюз за директна демокрация" на Георги Неделчев, "Българска Социалдемокрация - Евролевица" на Александър Томов, "Консервативно обединение на десницата - КОД" на Петър Москов.

До 28 февруари партиите и коалициите трябва да обявят листите с кандидат-депутатите, а на 1 март ще бъде изтеглен жребий за подредбата им в бюлетината.

Предстои партиите да представят и кандидат-депутатските си листи по места.

На предходните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. се бяха регистрирали 23 партии и 6 коалиции.

Вирни се горе